Валютні кредити дозволили гасити за пільговим курсом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні кредити дозволили гасити за пільговим курсом

Валюта
7269
Безготівковий курс долара в середу продовжив зростати – додав ще 25 копійок і досяг 11,28 грн/$. Новий стрибок пояснили психологічною реакцією ринку на відсутність новин про підписання кредитної угоди з МВФ (місія фонду 26 березня завершила свою роботу в Україні) і об’єктивними причинами – зростанням попиту на долар з боку населення.
«Він почав тиснути на безготівковий курс, думаю, інтерес громадян до валюти залишиться високий», – упевнений експерт UniCredit Bank Тантелі Ратувухері.
У четвер фінансисти обіцяють виставити високі готівкові курси на продаж валюти: від 11,35 грн/$ до 11,5 грн/$. При цьому обіцяють продавати готівковий долар у великих обсягах: у середу його знову вистачало не всім – в центрі Києва вдавалося купити в середньому від $200 до $500. При цьому, якщо вірити фінансистам, депозити, терміни яких наступали, видавалися без обмежень в рамках встановлених Нацбанком лімітів (не більше еквівалента 15 тис. грн).
КРЕДИТИ
З валютними кредитами складніше. У міру подорожчання долара населення гасить їх все гірше. І, щоб підвищити платіжну дисципліну, деякі банки навіть розгорнули програми лояльності.
На тему Долар знову почав стрімко дорожчати
«Наприклад, ми з 1 березня і на три місяці ввели для своїх валютних позичальників пільговий курс для погашення кредитів – по 8,5 грн. Сподіваємося, що після цього люди будуть дисципліновано здійснювати виплати не тільки протягом одного кварталу, але й надалі. Але от якщо після закінчення трьох місяців виплати перестануть надходити, ми почнемо застосовувати штрафи. Причому до них буде включена і та курсова різниця, яку ми покриваємо за людей у тримісячний пільговий період», – підкреслив у бесіді з «Вестями» заступник голови правління УкрСиббанку Костянтин Лежнін.
МАГАЗИНИ
Зростання курсу провокує нову хвилю подорожчання в магазинах, найактивніше зростає в ціні техніка. «Знову переглядаємо свої ціни по кілька разів на день. Через це, звичайно ж, падає попит, тож продажі відчутно просіли. Люди відмовляються від покупок, і в першу чергу – від дорогих товарів», – розповів «Вістям» власник інтернет-магазину Rozetka Владислав Чечоткін. За його словами, торговці намагаються закуповувати техніку під час тимчасового здешевлення долара. Але вдається це не завжди.
Підтверджують це і продавці продуктів харчування. «Щоб закуповуватися в момент зміцнення гривні, потрібно резервувати нацвалюту на спецрахунку за чотири дні до купівлі валюти. А як спрогнозуєш курс через чотири дні? Просто будемо більше завозити доступних товарів і менше елітних», – говорить комерційний директор компанії «Фудмаркет» Дмитро Каширін.
ПОЇЗДКИ
Не по кишені людям виявилися закордонні поїздки, чия вартість прив’язана до курсу долара. «У середу продавали тури по 11,05 грн/$, але якщо валюта буде дорожчати, то пропорційно будуть зростати в ціні і подорожі, ми не можемо з цим нічого вдіяти. В останні тижні продажі впали десь на 30-40%», – розповіла «Вістям» директор туроператора «Амі-Вояж» Олена Піскунова.
На тему Курс долара переступив 11 гривень
За березень поїздки подорожчали в середньому на 20-25%. Люди, які не хочуть відкладати подорожі, просто обирають тури подешевше. «Міняють країни і погоджуються на проживання в готелях нижчого класу», – підкреслила директор туроператора «Роял вояж» Галина Ротова .
ПАЛИВО
Найменш сприйнятливим до подорожчання долара виявилося паливо. «Запасів заправок вистачає на тиждень, тобто нинішнє зростання курсу долара на них відіб’ється лише через тиждень», – пояснив «Вістям» директор НТЦ «Психея» Сергій Сапегін. Цього тижня розцінки на АЗС зросли у відповідь на подорожчання долара минулого тижня: його курс тоді піднявся з 10,2 грн/$ до 11 грн/$, а середня вартість бензину А-95 на заправках – з 13,07 до 13,55 грн на літрі.
Без кредиту МВФ курс піде до 12
Різкого поліпшення настроїв на валютному ринку фінансисти сьогодні не прогнозують, оскільки не очікують швидкого підписання угоди з МВФ. «Цього тижня меморандум точно підписаний не буде, збираються лише оголосити, що робота місії в Україні була продуктивною і сторони знайшли точки дотику», – розповіло «Вістям» джерело, близьке до переговорів.
Він також повідомив, що сума кредиту для України в середу вже коливалася в рамках $14-15 млрд, а не $ 15-20 млрд, як повідомляв у вівторок Мінфін. «Можливо, в четвер ми побачимо на міжбанку курси 11,30-11,35 грн/$. А якщо не отримаємо хороших новин від МВФ, котирування продовжать наближатися до 12 грн/$», – спрогнозував керуючий партнер ІК Capital Times Ерік Найман.
Олена Лисенко, Юлія Полєхіна, Світлана Стрельцова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас