СБ: криза довіри в Росії загрожує економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: криза довіри в Росії загрожує економіці

Світ
1471
Для подолання уповільнення економічного зростання і поліпшення довгострокових економічних перспектив Росії необхідно впоратися із структурними та циклічними проблемами. При цьому криза довіри, що сформувалася, загострила економічні недоліки діючої моделі зростання, йдеться в доповіді Світового банку.
Незважаючи на поступове відновлення світової економіки, Росії все важче знайти підтримку економічному зростанню, і в основі цього лежать структурні чинники. Саме недостатньо активне проведення структурних реформ у попередні роки “призвело до зниження довіри з боку інвесторів, що ховалося за моделлю зростання, заснованою на масштабних державних інвестиційних проектах, безперервному зростанні зарплат у бюджетному секторі та обсягів трансфертів”.
Експерти Світового банку ставлять в основу песимістичні настрої інвесторів. При цьому проблеми рубля пов’язані з погіршенням стану рахунку поточних операцій.
Що стосується геополітичних і товарних ризиків, вони можуть бути корисні для Росії, оскільки ціни на нафту можуть зрости.
Великою проблемою залишаються слабкі підприємницькі та споживчі настрої. У 2013 р. внутрішній попит надав вкрай негативний вплив на темпи зростання, які наблизилися до рівня стагнації. При цьому очікування щодо зростання інвестицій в другій половині минулого року не виправдалися, а промислова та інвестиційна активність знизилася. У результаті внесок інвестицій в основний капітал у зростання ВВП за підсумками 2013 р. виявився негативним, а зростання підтримувалося споживанням за рахунок збільшення кредитування і заробітних плат.
Новий прогноз Світового банку з економіки Росії передбачає два сценарії, засновані на політичних ризиках.
СЦЕНАРІЙ З НИЗЬКИМИ РИЗИКАМИ
Сценарій з низьким рівнем ризику передбачає, що вплив кримської кризи буде обмеженим і короткочасним; при цьому прогнозується уповільнення економічного зростання до 1,1% в 2014 р. і невелике прискорення до 1,3% в 2015 р.
В рамках сценарію низького ризику очікується уповільнення зростання споживання в 2014-2015 рр. приблизно до 2% порівняно з ростом на 3,4% в 2013 р. і на 6,9% в 2012 р. При цьому очікується оголошене скорочення чисельності працівників, які будуть здійснюватися протягом усього року. Це погіршить перспективи отримання доходів для населення і, як результат, сповільнить зростання споживання.
Попит на російський експорт буде стійким, а попит на імпорт буде знижуватися через уповільнення зростання доходів і знецінення національної валюти. У результаті внесок чистого експорту в економічне зростання стане позитивним.
Деякий позитивний вплив на інвестиційну активність надасть реалізація інфраструктурних проектів, пік активності очікується в 2015 р. за рахунок будівництва кільцевої автодороги навколо Москви, стадіонів для проведення Чемпіонату світу з футболу 2018 р., а також реалізації проектів на Далекому Сході.
Фактично це означає, що за відсутності додаткових стимулів темпи зростання російської економіки в 2014 р. ще більше сповільняться, а потім трохи збільшаться в 2015 р. на тлі зміцнення інвестиційного попиту, впевненого зовнішнього попиту і стабільного споживання.
СЦЕНАРІЙ З ВИСОКИМИ РИЗИКАМИ
В рамках сценарію з високим рівнем ризику передбачається, що економічна та інвестиційна активність відчує більш серйозний шок внаслідок кримської кризи, що призведе до скорочення реального ВВП на 1,8% в 2014 р.
Передбачається, що очікуване збільшення політичної напруженості може призвести до посилення невизначеності відносно економічних санкцій, що може ще більше знизити рівень довіри та інвестиційну активність.
У 2015 р. політична напруженість буде слабшати в міру послідовного розв’язання політичної кризи. Внутрішній попит залишиться пригніченим більш тривалий період, ніж ми прогнозуємо в рамках сценарію з низьким рівнем ризику, оскільки додатковий негативний вплив на настрої та інвестиційну активність може надавати низка факторів, включаючи обмеження доступу компаній і банків на міжнародний ринок капіталу, підвищення ризиків для іноземних інвесторів, зростання волатильності рубля, погіршення якості кредитних портфелів.
Скорочення реального ВВП буде головним чином обумовлено скороченням валового нагромадження на 10,3%, а також уповільненням зростання сукупного споживання до 0,8% в умовах зниження темпів зростання доходів, зростання безробіття і глибокого зниження довіри до економіки.
Обидва сценарії припускають негативний вплив знецінення рубля на інфляцію в 2014-2015 рр. У підсумку уряд буде більш жорстко контролювати тарифи ЖКГ. Але немонетарний тиск, обумовлений підвищеним ризиком знецінення рубля, залишиться високим, в результаті інфляція в 2014 р. трохи перевищить 5%.
Це може вимагати додаткового посилення кредитно-грошової політики, якщо буде реалізовано сценарій з високими ризиками. При цьому очікується, що Банк Росії завершить перехід до режиму гнучкого обмінного курсу до 2015 р.
Що стосується показників бюджету, то тут Світовий банк прогнозує їх стабільність в обох сценаріях. У сценарії з низьким рівнем ризику дефіцит консолідованого бюджету становитиме 0,5% ВВП в 2014 р. і 0,2% ВВП в 2015 р. У сценарії з високим рівнем ризику дефіцит становитиме 0,9% і 0,5% ВВП в 2014 р . і 2015 р. відповідно.
У СБ вважають, що всі поточні проблеми можна вирішити. Необхідно розібратися з кризою довіри і вийти на траєкторію стійкого довгострокового зростання, але це вимагатиме проведення структурних реформ. Якщо цього не зробити, то перспективи будуть погіршуватися. У першу чергу потрібна мобілізація приватних інвестицій, і цього можна домогтися за рахунок вирішення проблем неефективності розподілу факторів виробництва та створення єдиних умов для роботи підприємств.
Одне з основних побоювань представників Світового банку щодо російської економіки пов’язане з використанням економічної стратегії, спрямованої на управління короткостроковими проблемами, тоді як середньострокова програма структурних реформ так і залишиться на другому плані.
Середній клас в Росії
Окремо експерти СБ розглянули питання економічної мобільності та зростання середнього класу в Росії. Виявилося, що чисельність російського середнього класу, до якого відносяться ті, чиє споживання на душу становить 10$ в день або більше, різко збільшилася в 2001-2010 рр. За даними RLMS, частка середнього класу в загальній чисельності населення Росії за 10 років збільшилася вдвічі з 27% майже до 60%.
Якщо в 2001 р. середній клас контролював майже 50% сукупних доходів домогосподарств і на його частку припадало понад 60% загального споживання домогосподарств, то до 2010 р. ці цифри зросли до 74% і 86% відповідно.
СБ: криза довіри в Росії загрожує економіці
Перехід в середній клас пов’язаний з демографічними факторами (старіння населення, інші соціальні зрушення) і економічними факторами. Зростання російського середнього класу було забезпечене завдяки можливості отримання роботи, що вимагає більш високої кваліфікації і забезпечує більш високу зарплату, і зростанню заробітної плати в приватному і державному секторах.
Багатьом домогосподарствам вдалося вибратися з категорії бідних і уразливих і перейти до категорії середнього класу завдяки значному збільшенню пенсій, особливо в 2006-2010 рр.
Подальше збільшення частки середнього класу ускладнюється в зв’язку з уповільненням економічного зростання і обмеженістю фінансових ресурсів. Але цього можна домогтися за рахунок створення додаткових робочих місць, а також за рахунок зростання частки працюючих серед молоді, жінок та людей старшого віку. Це також дозволить підвищити загальний рівень зайнятості в економіці і зміцнити роль трудових доходів як головного чинника зростання середнього рівня доходів.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас