Якутія планує створити в таборах ГУЛАГу табори для туристів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якутія планує створити в таборах ГУЛАГу табори для туристів

Світ
500
Табори Дальбуду НКВС на території Томпонського району Якутії можуть стати візитною карткою для залучення туристів, передає “ЯСІА” (Якутське-Саха інформаційне агентство) повідомлення на сайті Міністерства у справах підприємництва та розвитку туризму Якутії.
Така пропозиція прозвучала від глави села Тополине Надії Кладкіної-Клишейко на презентації, присвяченій історичній спадщині Томпонського району ГУЛАГ – табори Дальбуду НКВД і Янбуду. Презентація пройшла 21 березня на розширеному засіданні колегії Міністерства у справах підприємництва та розвитку туризму Якутії у Хандизі в рамках туристського фестивалю “Подорож на Полюс Холоду”.
“Сьогодні ГУЛАГ має всі шанси стати візитною карткою для залучення туристів, об’єктом наукових досліджень та екскурсійних поїздок”, – каже міністр у справах підприємництва та розвитку туризму республіки Катерина Корміліцина. “На прикладі подій на Україні ми бачимо, як важливо зберігати свою історичну цінність. Даний проект збереже не тільки історичну спадщину району і республіки, а й усієї країни”, – додала політик.
Колегія вважає пріоритетними напрямками в розвитку малого підприємництва в районі, розвиток виробничої сфери, туризм, а також соціально-значущі побутові та житлово-комунальні послуги.
Зокрема, було рекомендовано надати сприяння у створенні туристичних таборів Дальбуду НКВД і Янбуду на річках Ольчан і Ільнекан, табори на Сендученському родовищі аурипігментів (мінерал “золотого” кольору, що використовується для виробництва фарби) в 18 км від селища Тополине на гирлі річки Делінья, а також ввести в експлуатацію об’єкт “Бізнес-інкубатор” в селищі Хандига.
Головне управління таборів і місць ув’язнення (ГУЛАГ) – підрозділ НКВС СРСР, МВС СРСР, Міністерства юстиції СРСР, який здійснював керівництво місцями масового примусового ув’язнення і утримання в 1934-1960 роках.
Система об’єднувала 53 табірні управління з тисячами табірних відділень та пунктів, 425 колоній, а також понад 2000 спецкомендатур. Територіально табори підпорядковувалися табуправлінням, а організаційно – спеціально створеним главкам у відповідних наркоматах (лісової, нафтової, машинобудівної промисловості та ін).
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас