У США є кілька енергетичних можливостей покарати Росію - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США є кілька енергетичних можливостей покарати Росію - ЗМІ

Енергетика
1286
Парламентарії та журналісти нарешті усвідомили важливість енергетичної політики для врегулювання кризи в Україні, але дискусія не обмежується пропозиціями американської політики, пише в The Washington Times Бойден Грей , який був радником Білого дому, послом США при Євросоюзі і спеціальним посланником з питань енергетики Євразії.
Ми повинні пам’ятати, що міжнародна – а не тільки американська – енергетична політика призвела до перемоги в холодній війні, стверджує автор.
Президент США Рональд Рейган переміг у гонці озброєнь з Радянським Союзом, який спирався на прибуток від експорту нафти, переконавши Саудівську Аравію в 1985 році наповнити ринок дешевою нафтою в обмін на озброєння і військову безпеку, тим самим підірвавши, якщо не загубивши, сировинну економіку Росії. “За такою ж моделлю міжнародна енергетична політика в цілому і політика ЄС зокрема (у відношенні як газу, що стосується Європи безпосередньо, так і нафти) може допомогти запобігти другій холодній війні сьогодні”, – пише автор, додаючи, що від нафти Росія, можливо, залежить більше, аніж від газу.
Тільки лише зняти обмеження на експорт американського газу недостатньо, щоб забезпечити безпеку Європи перед російським енергетичним гегемоном, продовжує Грей.
Чотири ініціативи – експорт американського газу, розвиток так званого “південного коридору”, за яким в Європу буде надходити газ з Каспійського моря, вчинення юридичного тиску на “Газпром” за зловживання домінуючою ринковою позицією в Європі, і видобуток сланцевого газу в країнах ЄС – будуть сприяти розвитку власної економіки Європи, скороченню її нездорової залежності від російських джерел енергії і, нарешті, значному збільшенню важеля тиску Заходу на агресивну поведінку Володимира Путіна, підсумовує автор.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас