Кількість проблемних банків в Україні зараз в рази менша, ніж під час кризи 2008 року - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кількість проблемних банків в Україні зараз в рази менша, ніж під час кризи 2008 року - експерт

Фондовий ринок
2650
В останні роки українська банківська система вжила низку заходів, які дають їй можливість нормально функціонувати навіть в період кризи – вважає радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ. Експерт зазначив в ефірі телеканалу БТБ, що в результаті зараз кількість проблемних банків в Україні в рази менша, ніж під час кризи 2008 року.
За його словами, головною ознакою стабільності системи є те, що вона під час кризи зберігає свою цілісність і продовжує функціонувати.
“Порівняно з кризою 2008 року, сьогодні ситуація в банківській системі України значно краща. Тоді налічувалося близько 20 проблемних банків, але зараз їх набагато менше. Це є наслідком того, що банківська система врахувала уроки минулого і вжила певних заходів, які зараз дозволяють їй нормально переносити кризу. Наприклад, значно скоротилася доларизація банківської системи, зменшилася кількість кредитів, виданих населенню. тобто якщо в 2008 році близько 20 млрд доларів становив портфель іпотечних кредитів населення, то зараз цей показник в 5-6 разів менший. Сьогодні кількість валютних кредитів, виданих населенню, не створює соціальної небезпеки і не є соціальною проблемою національного масштабу, як це було в 2008 році. Також девальвація гривні критично не вплинула на банківську систему”, – сказав експерт.
“Треба розуміти, що введення тимчасових адміністрацій в чотирьох банках, які зараз перебувають в ускладненому стані, ще не означає, що вони втрачені для банківської системи. Адже в принципі введення тимчасової адміністрації – превентивний захід, до якого НБУ вдається, щоб захистити інтереси вкладників. Це необхідно для того, щоб припинити відтік коштів, заморозити активи, провести інвентаризацію, і далі вирішувати, що з цими банками робити. Це може бути відновлення платоспроможності банку за рахунок залучення нових інвесторів, санаційні процедури, і тільки в останню чергу ліквідація, якщо банк не можна відновити”, – підсумував Кущ.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас