МТСБУ стане акціонером Брокбізнесбанку, щоб повернути гроші Фонду захисту потерпілих у ДТП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МТСБУ стане акціонером Брокбізнесбанку, щоб повернути гроші Фонду захисту потерпілих у ДТП

Фондовий ринок
3161
Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ) може стати акціонером Брокбізнесбанку. Таку можливість розглядає НБУ, заявив минулого тижня його голова Степан Кубів. Юрособи, розмістивши в Брокбізнесбанку депозити, у тому числі і МТСБУ, можуть стати акціонерами фінустанови. Якщо їм вдасться найняти ефективний менеджмент, то вже через рік-півтора вони зможуть повернути свої гроші, вважає Кубів.
Створять прецедент
Як раніше повідомляв «Капітал», в Брокбізнесбанку, куди 3 березня 2014 р. була введена тимчасова адміністрація, розміщені кошти Фонду захисту потерпілих МТСБУ – більше 300 млн грн.
«Тимчасова адміністрація в Брокбізнесбанку ввела мораторій на зняття коштів з усіх депозитних рахунків, термін виплати за якими ще не настав. У такому випадку бюро змушене чекати, поки тимчасова адміністрація відновить платоспроможність і ліквідність банку, залишаючись його великим кредитором з правом вимоги за своїм вкладом», – констатує партнер юридичної фірми Semper Legal Assistance Олексій Волохов.
Щодо отримання акцій банку за рахунок коштів депозиту, на думку експертів, це рішення – прецедент для ринку, але має скоріше популістський, аніж практичний характер. «Тимчасова адміністрація має суттєві повноваження з управління активами банку, однак передача акцій в рахунок коштів, розміщених на депозитах, – це небувала раніше практика. Існує велика кількість інших кредиторів банку з правом вимоги, і в такому випадку вже їхні права будуть грубо порушуватися», – вважає юрист.
Краще папером
Самі страховики з розумінням поставилися до запропонованого НБУ варіанту порятунку грошей бюро. Більшість з них розуміють – висока ймовірність того, що вони взагалі не побачать цих грошей. «Така ж ситуація була у нас з Укрпромбанком. Ми втратили в цьому банку € 600 тис. і нічого не змогли довести», – говорить голова правління страхової компанії «Глобус» Володимир Ганчак. У цьому ж випадку мова йде не про депозит страховика, а про гарантійні фонди всього ринку ОСАЦВ, зарезервованих на випадок банкрутства продавців «автоцивілки». «Але якщо цих грошей в банку вже немає, підійде будь-який варіант порятунку вкладу. Головне, щоб НБУ створив реальний механізм повернення коштів фонду. Варіантів багато, тому банківський регулятор повинен шукати найбільш прийнятний вихід зі сформованої ситуації у співпраці з Нацкомфінпослуг», – вважає голова спостережної ради страхової компанії «Саламандра-Україна» Юрій Явтушенко. «Держава в особі НБУ має багато інструментів вирішення проблеми. Таких, наприклад, як націоналізація банків, випуск державних цінних паперів, які страховики можуть враховувати у своїх портфелях замість вкладу в Брокбізнесбанку», – припускає Володимир Ганчак.
У випуску державою цінних паперів, які дозволять страховикам компенсувати втрачені в Брокбізнесбанку вклади, бачить вихід і член координаційної ради МТСБУ народний депутат Андрій Пінчук: «Стаючи акціонером банку, бюро бере на себе не тільки права, але й зобов’язання проблемної фінустанови перед іншими вкладниками. А які зобов’язання він може виконувати, якщо реальних грошей у бюро немає? Тому я вважаю, що ефективніше буде випустити державні ЦП, які враховуватимуться страховиками замість втрачених у банку активів».
Непросте рішення
Відповіді МТСБУ щодо юридичної можливості реалізувати пропозицію НБУ на момент підготовки матеріалу редакція не отримала. Неофіційно джерело в МТСБУ, що побажало залишитися неназваним, повідомило, що відповідно до закону про ОСАЦВ і статуту МТСБУ, бюро може інвестувати кошти лише в цінні папери, емітовані державою. В даному випадку це можливо лише після націоналізації Брокбізнесбанку. Хоча Олексій Волохов, наприклад, вважає, що в п. 1.13 ст. 1 статуту МТСБУ передбачено право бюро брати участь у діяльності українських та іноземних юридичних осіб за умови дотримання неприбуткового статусу. «обто управління акціями Брокбізнесбанку, якщо таке відчуження на користь бюро все ж буде здійснено, повинно відбуватися з метою забезпечення прибутковості коштів страхового фонду за полісами ОСАЦВ», – говорить юрист.
«Це настільки складне питання, що звичайними рішеннями тут не обмежитися. Можливо, НБУ правий. Але страховикам все одно потрібен стратегічний план порятунку фондів бюро, який сьогодні силами керівництва МТСБУ підготувати не можна. Таке рішення має приймати вищий керівний орган бюро – загальні збори його учасників, а також президія МТСБУ, яку ці збори мають обрати», – впевнена член координаційної ради бюро, президент Ліги страхових організацій України Наталія Гудима. За її словами, зволікати з підготовкою плану не можна, так як гарантійні фонди бюро хоч і не використовуються поки що повною мірою, але можуть знадобитися для виконання зобов’язань за полісами ОСАЦВ в будь-який момент.
Тому ліга пропонує зібрати загальні збори учасників МТСБУ раніше призначеного терміну – 24 квітня замість 15 травня.
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас