Експерти: роль російського капіталу в Британії перебільшена — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: роль російського капіталу в Британії перебільшена

Світ
632
У той час як США вже почали вводити санкції, їх головний союзник в Європі, Великобританія, досі не показувала готовності слідувати їх прикладу, побоюючись втечі російського капіталу з країни. Однак загальна вартість активів росіян у Великобританії не перевищує 45 млрд дол, з’ясував дослідний центр Open Europe.
На початку березня британські папарацці зняли неназваного урядовця, який прямував на засідання Ради національної безпеки з цікавим документом. На сторінці, що потрапила в кадр, чітко проглядався текст: «Великобританії поки що не слід підтримувати торговельні санкції [проти Росії] або закривати лондонський фінансовий центр для росіян». ЗМІ зробили висновок, що Британія дуже дорожить тісними зв’язками між російським капіталом і міжнародним фінансовим центром в Лондоні.
Однак аналітики дійшли висновку, що значення російського капіталу для Великобританії перебільшене. «Це правда, що в Лондоні зосереджені великі російські інвестиції і тут проживають непропорційно багато російських олігархів, але ці фактори не є критично вагомими для Лондона як глобального фінансового центру», – зазначили експерти британського дослідницького центру Open Europe, які вивчили фінансові зв’язки між Росією і лондонським Сіті.
Загальна вартість активів, що належать росіянам у Великобританії, становить 27 млрд фунтів (близько 45 млрд дол.) Для Росії це чимала сума, але для Лондона – крапля в морі (0,5% від усіх європейських інвестицій у Великобританії). Російський бізнес приносить лондонським фінансистам великі комісійні, але знову ж – ці гроші невеликі на тлі загальної картини: експорт фінансових послуг Великобританії в Росію (послуги юристів, консультантів тощо) становлять лише 1% у загальному обсязі такого експорту.
Британські ЗМІ часто пишуть про багатьох росіян, які скуповують дорогу нерухомість у Лондоні, але Open Europe називає це великим перебільшенням. За оцінками фірм, що спеціалізуються на лондонському ринку нерухомості, росіяни укладають від 2 до 9,1% угод з купівлі будинків в елітних районах британської столиці. «Наслідки виходу відносно невеликої кількості російських покупців, ймовірно, виявляться лише тимчасовими», – вважають аналітики Open Europe.
За даними Financial Times, на російські компанії з лістингом на Лондонській фондовій біржі (LSE) припадає лише 4% від загальної кількості акцій, що торгуються на біржі. Тому лондонський Сіті зможе переварити фінансові санкції проти Росії без зайвих проблем, а от для Росії ефект може виявитися куди більш відчутним. За останні 10 років емітенти з Росії та СНД залучили в Лондоні загалом 83 млрд дол через первинні та додаткові розміщення акцій. Останньою з російських компаній, які продали папери на LSE, стала мережа гіпермаркетів «Стрічка» (950 млн дол). Рітейлер «Дитячий світ» і російський підрозділ німецької роздрібної мережі Metro вирішили відкласти IPO.
Якщо Європа все ж таки зважиться на жорсткі економічні санкції проти Росії, мова може йти про заборону російським банкам відкривати нові філії та офіси в Лондоні і заборону британським фінансовим інститутам кредитувати ключові російські компанії. Місцеві компанії, можливо, втратять можливість інвестувати в Росію (включаючи купівлю акцій і облігацій) і надавати фінансові послуги російським держбанкам і держкомпаніям, таким як ВТБ, «Газпром» або «Аерофлот».
Серед потенційних каральних заходів згадується і примусовий делістинг акцій російських держкомпаній з LSE. Минулого тижня колишній фіндиректор ЮКОСа Брюс Мізамор закликав зняти з Лондонської біржі акції «Роснафти» і включити до чорних списків голову компанії Ігоря Сечіна. Це може вдарити по інтересах британської BP, яка володіє майже 20% акцій «Роснафти». Акції BP з початку березня подешевшали на 7%, «Роснафти” – на 6%.
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас