За що в Україні вирішили люструвати ректорів і нотаріусів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За що в Україні вирішили люструвати ректорів і нотаріусів

Казна та Політика
1497
У вівторок в Раді буде зареєстрований черговий законопроект про люстрацію. Тільки тепер уже від Майдану, що надає ваги документу. До цього вже було сім спроб розробити закон, але жодна не увінчалася успіхом – були визнані такими, що потребують доопрацювання.
Останній законопроект розробляли два тижні, і серед його авторів – член Автомайдану Дмитро Короп, представник «Правого сектора» Ярослав Бабич, адвокат Андрія Дзіндзі Віктор Смалій, затриманий під час подій на Майдані, а також представники штабу Самооборони.
ДЕКЛАРАЦІЇ
Проектом пропонується, що під процедуру люстрації потраплять представники всіх гілок влади, а також керівники вузів, нотаріуси та адвокати. Сама процедура буде проводитись постійно діючою люстраційної комісією у складі 15 осіб, 10 з яких мають юридичну освіту.
«Кандидатів у члени комісії будуть подавати громадські організації, а затверджувати – Верховна Рада. Крім того, будуть регіональні комісії, які призначатимуться центральною. Не можуть бути членами комісії засуджені, судимість яких не знята; засуджені за умисні злочини, незалежно від статусу судимості; люди, які протягом десяти останніх років займали посади президента України, суддів, депутатів усіх рівнів або помічників депутатів, держслужбовців; керівники партій та осередків партій на місцях», – сказав один з авторів проекту адвокат Сергій Коваленко. Передбачається, що члени комісії будуть призначатися на п’ять років без права перепризначення. «Люди, які претендують на будь-які державні посади, повинні будуть заповнити люстраційні декларації, за якими ми визначимо їх відповідність критеріям», – говорить Ярослав Бабич.
Список критеріїв виглядає так:
- Претендент на держпосаду не може бути на неї призначений, якщо він приймав незаконні рішення під час революції, будучи співробітником правоохоронних органів або суддею.
- Суддя не може надалі займати свою посаду, якщо його рішення коли-небудь було оскаржено в Євросуді з прав людини.
- Не можуть займати будь-які посади люди, які не можуть підтвердити законність джерел свого доходу і доходу своїх родичів.
- Те саме стосується людей, які були призначені на державні посади з моменту інавгурації Віктора Януковича (25 лютого 2010 року), і тих, хто коли-небудь співпрацював з комуністичною системою або з КДБ.
Відповідно до законопроекту, члени люстраційної комісії отримують повний доступ до всіх секретних архівних матеріалів та мають право протягом десяти днів отримати відповідь на запит про будь-яку людину. «Якщо комісія прийняла рішення про люстрацію, людина має право подати на апеляцію до Вищого адміністративного суду, але її все одно усунуть з посади», – пояснив Коваленко.
З пунктами цього законопроекту згоден глава вже існуючого на правах громадської ініціативи Люстраційний комітету Єгор Соболєв. «Я розмовляв зі Смалієм і можу сказати, що більшість цих пунктів відповідають тим, які наш комітет виносив на свої дискусії», – сказав нам Соболєв. Підтримує проект і сотник 11-ї сотні Самооборони Анатолій Жорновий. «В принципі, я з ним згоден, але вважаю, що в ньому мало пунктів про суддів. Всі вони повинні бути перевірені на предмет вчинення корупційних дій, а їх справи – переглянуті», – говорить Жорновий.
«Працювати при Януковичі – ще не злочин»
Парламентарії вважають, що цей законопроект потребує доопрацювання: «Я вважаю, що Люстраційна комісія повинна збирати докази, але остаточне рішення може приймати тільки суд. З приводу пункту про суддів та Євросуд – згоден, але мені здається, що правильно буде позбавляти людину права обіймати посаду певний час, а не назавжди. Щодо доходів – впевнений, що потрібно люструвати тільки тих, чиї корупційні дії були підтверджені судом», – сказав нам перший заступник голови Комітету з питань правової політики, нардеп від «Батьківщини» Віктор Швець.
На його думку, не варто позбавляти людину посади, якщо він займав її під час режиму Януковича: «Якщо чиновник скоїв посадовий злочин – тоді, звичайно, це необхідно, але якщо ні, то нас усіх можна вважати винуватими тільки тому, що ми жили при цьому режимі», – говорить Швець.
Не з усіма пунктами проекту згоден і нардеп від УДАРу Володимир Курінний: «Так, я вважаю, що всіх керівників правоохоронних органів, які займали свої посади під час Майдану, потрібно звільнити. Але, наприклад, звільняти всіх, хто був на держслужбі під час правління Януковича, – смішно і нереально. Це тисячі людей, і далеко не всі вони злочинці. Та й нам просто немає ким їх замінити», – упевнений Курінний.
Тамара Балаєва
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас