Рішення щодо Криму небезпечно для Путіна - він поставив під загрозу власність свого оточення - російський експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення щодо Криму небезпечно для Путіна - він поставив під загрозу власність свого оточення - російський експерт

Світ
3224
Колишній ректор Російської економічної школи (РЕШ), що залишив Росію під тиском силовиків, Сергій Гурієв минулого тижня після виступу в Pushkin House в Лондоні з лекцією про майбутнє російської економіки дав прогнози з приводу впливу рішення про приєднання Криму на долю країни і особисто президента Володимира Путіна.
Коментуючи введені днями Сполученими Штатами санкції проти найближчого оточення глави держави, Гурієв передбачив, що рішення щодо Криму призведе до катастрофічних наслідків для цих людей. На думку економіста, це може виявитися дуже небезпечним і для самого Путіна. Відповіді на запитання, задані після виступу Гурієва, публікує Slon.ru.
“Він (Путін) зробив крок, який я нікому не порадив би зробити. Справа не в тому, чи подобається мені або вам війна за Крим. Справа в тому, що тепер персональні ризики Путіна дуже високі. Коли ви піддаєте загрозі власність і свободу дуже багатих і могутніх людей (навіть якщо вони зобов’язані вам своїм багатством), то ви стаєте для них проблемою життя і смерті”, – упевнений Гурієв.
Як вважає економіст, така ситуація довго не триватиме, оскільки вона стала занадто небезпечною і для Путіна, і для його особистого оточення. “І саме в цьому була стратегічна помилка з Україною”, – резюмував Гурієв.
За словами Сергія Гурієва, останні санкції, введені Заходом, “куди більш серйозні, тому що вони завдають удар по людях, які формально не беруть участь у прийнятті рішень, але – з чуток – мають величезний вплив на Володимира Путіна в реальності”. Окремо серед санкцій стоїть згадка банку “Росія”. Як зазначив економіст, справа не тільки в тому, що це частина бізнес-групи Юрія Ковальчука, якого вважають “другом Путіна”, справа в тому, що це прецедент дій не проти приватної особи, а проти банку. Для банкірів і вкладників санкції проти банку “Росія” – “важливий сигнал, вони почнуть нервувати”.
На думку Гурієва, “чим більше американці будуть наступати на власні інтереси заради того, щоб завдати шкоди інтересам Росії, тим більш серйозним буде сигнал, який вони посилають”.
Гурієв передбачив, як буде розвиватися ситуація надалі. Спочатку країна згуртується навколо свого лідера, оскільки людей будуть переконувати, що з економікою все гаразд, але щойно росіяни побачать, що рубль слабшає по відношенню до євро, “вони все одразу зрозуміють”. У підсумку, зазначив економіст, зниження курсу рубля призведе до подорожчання імпортних товарів, піднімуть ціни і російські виробники.
Немає сценарію щодо повернення Криму
Як вважає Сергій Гурієв, слова якого цитує Slon.ru, попри невтішні прогнози розвитку ситуації, “немає такого сценарію, за якого Володимир Путін вирішить повернути Крим” – це було б визнанням помилковості його розрахунків і завдало величезної шкоди його репутації. “Це очевидно для нас, але не очевидно для багатьох європейських лідерів, які всерйоз думають, що є сценарії повернення Криму”, – зазначив він.
На думку Гурієва, якщо Захід визнає поразку, то найкращим сценарієм буде той, за якого Східна Україна увійде в затяжну кризу. “У найгіршому випадку вона перестане бути частиною України. І це саме те, що зараз стоїть на порядку денному”, – вважає економіст.
На думку Гурієва, у міру введення санкцій “ми з вами дізнаємося багато нового” ​​- “ті, хто пишався тим, що їх включили до списку, виявляться власниками квартир у Швейцарії та Парижі. Ті, хто сьогодні говорить, що не боїться санкцій, все ж таки не хочуть жити в Північній Кореї”. “Вони хочуть керувати країною, зберігати пости, мати владу, як у Сталіна, але жити в Європі. Ми знаємо, що всі ці люди, включаючи найбільш високопоставлених представників російської еліти, як і раніше мають інтереси за межами Росії”, – заявив він.
До списку, оприлюдненого минулого тижня на сайті Міністерства фінансів США, потрапили члени близького кола президента Володимира Путіна, асоційованого з відомим дачним кооперативом “Озеро” – Геннадій Тимченко, мільярдери Борис і Аркадій Ротенберги, співвласник банку “Росія” Юрій Ковальчук, голова РЖД Володимир Якунін. До другого списку США потрапив і сам банк “Росія”.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас