Які плюси і мінуси отримає Україна від зниження митних зборів з ЄС? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які плюси і мінуси отримає Україна від зниження митних зборів з ЄС?

Казна та Політика
3474
Набуття чинності резолюції про зниження митних зборів дозволить зняти близько 98% всіх митних зборів, які стягуються з українських експортерів в ЄС. Рішення безпрецедентне, оскільки аналогічного ходу з боку України не потрібно, що означає, що дуже скоро ми можемо стати свідками отримання нашою країною преференцій, передбачених економічною частиною угоди про асоціацію з ЄС. За оцінками глави уряду, це дозволить заощадити більш ніж 400$ млн. на рік.
Де-факто ми отримуємо частину плюсів, при цьому тимчасово не беремо ризики, пов’язані з можливим зниженням товарообігу підприємств південно-східних регіонів нашої країни, які виникнуть після підписання економічної частини угоди.
Миттєвої стабілізації ситуації в українській економіці через скасування мит чекати не варто. Українським виробництвам необхідна серйозна модернізація для того, щоб успішно конкурувати на європейських ринках. Проте, ініціатива ЄС дозволить скоротити дефіцит торгового балансу, що є гарною підмогою для національної економіки на тлі загрози скорочення експорту до РФ.
Малоймовірно, що ця новина торкнеться курсу гривні. Кошти МВФ зараз виглядають єдиним засобом, здатним стабілізувати ситуацію на валютному ринку і змінити панівний там спадний тренд.
Олександр Михайленко
фінансовий аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас