Щоб виграти вибори, чинна влада повинна при стагнації в економіці стимулювати зростання - точка зору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Щоб виграти вибори, чинна влада повинна при стагнації в економіці стимулювати зростання - точка зору

Казна та Політика
993
25 березня завершить роботу місія МВФ в Україні. Результати роботи, з боку представників фонду, оцінюються як відмінні і свідчать про значний прогрес у питаннях програми економічних реформ в Україні. На думку аналітиків TeleTrade, досягнення домовленостей і реальні кроки з боку українського Уряду щодо виконання вимог МВФ, дозволять вивести країну на шлях економічних реформ, сформувати належне управління та забезпечити сталий розвиток.
Як відомо, протягом 2013 року колишній уряд на чолі з Азаровим безуспішно намагався відновити співпрацю з МВФ за програмою stand-by, яка була припинена в 2012 році. Переговори зайшли в глухий кут, оскільки Уряд України висловив небажання перейти до більш гнучкого формування курсу національної валюти і знизити рівень дефіциту НАК «Нафтогаз» за рахунок підвищення тарифів для населення. На сьогоднішній день, новий Уряд на чолі з А.Яценюком висловив готовність виконати будь-які вимоги фонду. Таким чином, в рамках нової програми, МВФ готовий надати Україні близько 15 млрд. доларів, що послужить хорошим сигналом і внесе певний оптимізм для інших інвесторів.
З іншого боку, більш доцільним з боку Заходу було б стимулювати економіку України до виборів, а потім домовитися з новим кабінетом міністрів про реформи. Щоб виграти вибори, чинна влада повинна при стагнації в економіці стимулювати зростання. І це є фундаментальним принципом сучасної політики. Складається враження, що Захід зовсім забув про це, прагнучи допомогти своїм союзникам в тимчасовому уряді України досить оригінальним способом, – відзначають аналітики TeleTrade.
Справа в тому, що погодившись надати допомогу і вивчивши всі передумови для її надання, з боку МВФ планується покласти на Україну серйозні зобов’язання щодо жорсткої економії. І ці зобов’язання – найбільші з усіх, які бачила Східна Європа. Таким чином, після хаосу, влаштованого інтервенцією Росії на території України, МВФ збирається влаштувати ще й свій власний хаос. Інакше таку позицію назвати важко, оскільки зараз головним пріоритетом має бути економічна стабільність, а не низка надзвичайних, а часом і сумнівних реформ.
Звичайно, ніхто не буде заперечувати необхідність кардинально змінювати багато аспектів української економіки, але всьому свій час. Крім того, не всі реформи МВФ розумні і послужний список фонду в Україні аж ніяк не блискучий. Згадати хоча б приватизацію пенсій, яку раніше намагалися нав’язати Україні, і яка була випробувана і відкинута в ряді інших країн. Також черговим експериментом МВФ можна вважати споживчі субсидії і трансфертні платежі. Звичайно, абсурдні субсидії для домогосподарств, що становлять 7,5% ВВП, варто припинити, але ж і різке припинення підтримки без збільшення енергетичної ефективності – теж велика помилка. Більш розумним було б поступово замінювати субсидії адресними грошовими пільгами. Така ж ситуація простежується і з трансферними платежами, особливо з пенсіями, які МВФ вимагає урізати і скоротити.
Уряди західних країн і МВФ повинні дати Україні перепочинок. Економіка держави швидко росла в період до глобальної кризи за рахунок експорту базових промислових товарів. Будь-який пакет екстрених фінансових заходів повинен дати уряду можливість пережити вибори і підтримати заплановані реформи, а не погіршувати ситуацію ще більше. І навіть якщо А.Яценюк готовий пожертвувати своєю політичною кар’єрою від безвиході, то незрозуміло, які вигоди отримає весь західний світ від програшу цих політичних сил на майбутніх виборах. І якщо це не спланована багатоходова партія, то незрозуміло, навіщо Заходу «купувати кота в мішку».
Олег Жак, аналітик компанії TeleTrade
За матеріалами:
TeleTrade
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас