Крок на Захід: що означає підписання політичної частини асоціації з ЄС? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крок на Захід: що означає підписання політичної частини асоціації з ЄС?

Казна та Політика
6105
У п’ятницю, 21 березня, в Брюсселі була підписана політична частина асоціації України з ЄС.
Свої підписи під документами поставили прем’єр-міністр країни Арсеній Яценюк, голова Європейської Ради Херман ван Ромпей, голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу і керівники 28 країн ЄС.
Асоціація, але не вся
Як пояснили напередодні в МЗС України, до політичної частини угоди про асоціацію входять преамбула, розділи I (загальні принципи), II (політичний діалог, реформи, політична асоціація, співробітництво та конвергенція у сфері зовнішньої і внутрішньої політики) і VII (інституційні, загальні та прикінцеві положення).
Водночас, в документ не увійшли п’ять розділів: про співробітництво у сфері юстиції, свободи та безпеки, про торгівлю і торговельні відносини, про економічне та галузеве співробітництво, про фінансове співробітництво та боротьбу з шахрайством і розділ, присвячений загальним і інституціональним положенням.
Економічна частина почекає
Водночас, як заявив Арсеній Яценюк, друга частина угоди – економічна, буде підписана вже після президентських виборів, які відбудуться 25 травня.
“Ми будемо готові підписати економічну частину угоди з ЄС після президентських виборів в Україні, але фактично ми вже зараз починаємо процес економічних зрушень. Підписання цієї угоди – це фактично визнання того, що Україна стає частиною об’єднаного європейського простору. Було прийнято єдине правильне рішення спочатку підписати політичну частину угоди – отримати від Європейського союзу відкритий ринок для українських товарів, ще раз в Україні і в Європі провести консультації щодо відкриття українського ринку для європейських товарів і надалі підписати другу частину”, – сказав він.
Він зазначив, що такі консультації необхідні, щоб зняти будь-які застереження, особливо ті, що були на сході щодо негативних наслідків економічної частини угоди. За словами глави уряду, можливість входження на європейський ринок і несплата відповідних імпортних мит надасть українській економіці можливість отримати понад 400 мільйонів доларів за перший рік.
Що таке політична частина
Зокрема, в преамбулі угоди йдеться про те, що метою асоціації є збереження миру, а також створення умов для подальшої інтеграції України в європейський ринок, поглиблення співпраці для забезпечення прав і свобод людини.
У розділі I декларується повага демократичних принципів, прав людини та основних свобод, а також повага до принципу верховенства права, які мають формувати основу внутрішньої і зовнішньої політики сторін.
“Забезпечення поваги до принципів суверенітету і територіальної цілісності, непорушності кордонів і незалежності, а також протидія розповсюдженню зброї масового знищення, пов’язаних з ним матеріалів та засобів їх доставки також є основними елементами цієї угоди”, – йдеться в документі.
Також сторони визнають принципи вільної ринкової економіки основою для їх відносин.
У розділі II розглядаються питання зовнішньої політики і безпеки.
“Сторони повинні поглиблювати свій діалог і співпрацю та сприяти поступовій конвергенції у сфері зовнішньої політики та безпеки, в тому числі Спільної політики безпеки і оборони, а також, зокрема, розглядати питання недопущення конфліктів і антикризового управління, регіональної стабільності, роззброєння, нерозповсюдження, контролю над озброєннями та експортом зброї”, – сказано угоді.
Також сторони підтверджують свою прихильність принципам поваги незалежності, суверенітету, територіальній цілісності та непорушності кордонів, відповідно до статуту ООН і Гельсінського акту.
У розділі VII прописано проведення політичного діалогу між сторонами у формі самітів і створення Ради асоціації і комітетів асоціації для контролю виконання угоди, а також врегульовано доступ до судів, питання виконання зобов’язань і врегулювання спорів.
“Підписання та реалізація політичної частини угоди стане важливим чинником збереження незалежності та територіальної цілісності України. Адже політична частина, зокрема, передбачає тісну взаємодію з метою збереження безпеки і стабільності в регіоні, в т.ч. з використанням усіх наявних дипломатичних і військових каналів. Крім того, буде створена нова структура двосторонніх органів між сторонами, перш за все – Рада асоціації та Комітет асоціації, які будуть схвалювати за взаємною згодою юридично зобов’язуючі рішення. При цьому сторони домовилися зберегти цілісність угоди як єдиного документа”, – заявили в МЗС.
НАТО на допомогу?
Додамо, що в статтях 7 і 10 йдеться про суверенітет нашої країни. Зокрема, йдеться, що ЄС і Україна будуть поглиблювати співпрацю у сфері зовнішньої політики і підтверджують прихильність принципам суверенітету, територіальної цілісності і непорушності кордонів. Сторони обіцяють своєчасно реагувати на спроби перешкодити цим принципам на всіх рівнях політичного діалогу.
Сторони також зобов’язуються посилити практичне співробітництво з упередження конфліктів. Це стосується спільних навчань і поліпшення військово-технічного забезпечення країн.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас