Росія через погрози з боку Арктики "наростить" там угруповання військ і створить з'єднання "арктичного типу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія через погрози з боку Арктики "наростить" там угруповання військ і створить з'єднання "арктичного типу"

Світ
1622
Росія має намір наростити угруповання військ, призначених для дій в арктичній зоні. Це пов’язано з тим, що приполюсні райони можуть нести потенційну загрозу безпеці країни, заявив у п’ятницю головнокомандувач ВМФ РФ адмірал Віктор Чирков.
Зміни відбуватимуться поетапно. “Перед Військово-морським флотом стоїть конкретне завдання. Це поетапне оновлення сил і військ Північного і Тихоокеанського флотів озброєнням, військовою і спеціальною технікою в рамках держпрограми озброєнь з послідовним реформуванням існуючих організаційних структур”, – сказав адмірал на науково-практичної конференції “Розвиток системи реалізації та захисту національних інтересів і забезпечення безпеки в арктичній зоні РФ”, що проходить в Санкт-Петербурзі (цитата з ИТАР-ТАСС).
Мета проведених заходів, пояснив він, – “наростити угруповання стратегічного ядерного та неядерного стримування на Північному і Тихоокеанському флотах за рахунок будівництва нових кораблів, у тому числі криголамного типу, створення спеціалізованих, так званих з’єднань “арктичного типу” берегових військ ВМФ”.
“Проведені заходи реалізуються відповідно до Основ державної політики Російської Федерації в Арктиці на період до 2020 року і подальшу перспективу, Стратегії розвитку Арктичної зони РФ і забезпечення національної безпеки на період до 2020 року”, – уклав Чирков.
Він зазначив, що Арктика представляє для Росії “сферу виключно важливих політичних, економічних та оборонних інтересів”. Однак її приполюсні райони можуть нести потенційну загрозу безпеці країни, вважає головнокомандуючий.
“Ми виходимо з розуміння того, що приполюсні райони (Арктики) можуть потенційно бути використані для формування нових загроз для всієї території Російської Федерації”, ​​- зазначив військовий.
Про створення в Росії арктичних військ заговорили в 2009 році. Тоді обговорювали забезпечення безпеки російської частини Північного Льодовитого океану, намір перевести регіон у відання ФСБ і вже до 2016 року перетворити його в “провідну стратегічну ресурсну базу РФ”.
Про те, що в Арктиці вже в 2014 році буде створено угрупування військ, покликане забезпечити військову безпеку і захистити національні інтереси РФ на цій території, міністр оборони Сергій Шойгу повідомив на розширеному засіданні підсумкової колегії Міноборони за участю президента Володимира Путіна в грудні минулого року.
У лютому поточного року джерело в Генштабі стверджувало, що вже в 2014 році в Росії може з’явитися нове стратегічне об’єднання Північний флот – Об’єднане стратегічне командування (СФ-ОСК). Воно буде сформовано на базі Північного флоту і фактично матиме статус військового округу, хоча офіційно називатися таким не буде. Головним завданням командування стане забезпечення захисту національних інтересів Росії в Арктиці. Втім, інше джерело в Генштабі цю інформацію спростувало, заявивши, що “в Арктиці, за планами Міноборони РФ, буде розгорнуте угруповання військ”, а “рішення про створення Об’єднаного стратегічного командування не приймалося”.
Підвищений інтерес Росії до освоєння Арктики має пояснення – в регіоні залягає чверть всіх недосліджених світових енергетичних ресурсів. Росія першою з п’яти арктичних країн ще в 2001 році оголосила про намір розширити межі свого континентального шельфу. Запеклі суперечки за ці території з Канадою, Данією, Норвегією і США тривають.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас