Чому деофшоризація в Росії закриє грошам дорогу "на батьківщину" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому деофшоризація в Росії закриє грошам дорогу "на батьківщину"

Казна та Політика
1786
Законопроект Мінфіну про контрольовані іноземні компанії, покликаний відучити бізнес користуватися офшорами, викликав критику у великих компаній. Підприємці стверджують, що без податкових «пряників» мета чиновників – змусити сплачувати податки в Росії – не буде досягнута і гроші можуть назавжди залишитися в офшорах. Мінфін готовий доопрацювати пропозиції.
Відповідно до законопроекту Мінфіну про контрольовані іноземні компанії, юридичні особи та громадяни, які в значному ступені (від 10% статутного капіталу) володіють іноземним бізнесом в офшорах, зобов’язані повідомити про це в податкові органи і заплатити податки. Але чиновники бояться, що власники почнуть дробити частки володіння. Тому вони повинні будуть повідомляти податківців навіть тоді, коли їм належить усього 1% іноземної компанії.
Це занадто жорстка вимога, заявив на вчорашньому засіданні в Держдумі віце-президент з податків ЛУКОЙЛа Володимир Васильєв. Побоюються в компанії і подвійного оподаткування. «Працюючи за кордоном, заробляючи гроші і вкладаючи їх у нові проекти, ми повинні бути впевнені в тому, що не буде подвійного оподаткування. А таке побоювання існує», – поскаржився він. «Можливо, ми не праві», – припустив у розмові з РБК заступник голови податкового департаменту Мінфіну Андрій Кизимов.
«Те, що прийшло в офшор, – вже прибуток після оподаткування. При реінвестуванні кошти не зменшують податкову базу, але і не вважаються прибутком після повернення інвестицій. Тому в принципі подвійного оподаткування не повинно бути», – сказав РБК керівник податкової практики Baker Tilly Tax Services Рустам Вахітов.
«Газпром» знайшов в мінфінівському документі пропозиції, які суперечать сформованій практиці. «У нас є компанії, зареєстровані, наприклад, у Швейцарії. Вони створені для реалізації великих міжнародних проектів, для транспортування газу. Як таку компанію можна розглядати як створену в офшорній юрисдикції?» – дивувалася представник монополії Наталія Готовцева. Зараз бізнес ще можна повернути з офшорів, впевнені в газовому концерні, але після прийняття подібних законопроектів «він вже не повернеться».
Це одна з реальних причин використання офшорів, погоджується Рустам Вахітов, проте ніхто не забороняє вести в них бізнес, говорить він: «Законопроект не оподатковує їх додатковим податком, а просто вирівнює рівень оподаткування російських і офшорних компаній».
Зовнішекономбанк (ВЕБ) побоюється, що прийняття закону в редакції Мінфіну може позначитися на експортних поставках, зокрема, високотехнологічної продукції. Одна з причин використання офшорів – зниження кредитних ризиків кредиторів, які беруть участь у фінансуванні поставок, зазначає ВЕБ. Мінфін готовий працювати над документом, поправки обговорювані, повідомив Андрій Кизимов. За його словами, питання можуть виникнути не тільки з боку компаній, але і з точки зору правовживаної практики.
Доробки вимагає не тільки сам законопроект. Потрібно визначитися з критеріями і скласти єдиний чорний список офшорів Мінфіну, заявив Володимир Васильєв: «Не може бути офшорного списку Центробанку, офшорного списку Мінфіну чи якогось іншого відомства». «Поява загального списку дозволить систематизувати діяльність відомств у цих питаннях, адже, по суті, цілі у них однакові», – погодилася голова думського комітету з безпеки та протидії корупції Ірина Ярова.
Голова комітету Держдуми з економполітики Ігор Руденський запропонував створити єдиний Кодекс антиофшорного законодавства. У Мінекономрозвитку цю ідею підтримують. «Ті законодавчі пропозиції, які зараз будуть розроблятися, – обмеження на надання держпідтримки, з держзакупівель, з оподаткування, – повинні бути об’єднані в один законодавчий акт хоча б з тієї точки зору, щоб там має бути єдина методологія і єдина термінологія. Чи буде це кодекс, чи це буде один федеральний закон, це вже питання обговорення», – повідомив РБК директор департаменту розвитку контрактної системи Мінекономрозвитку Максим Черемисов.
Відомство Олексія Улюкаєва розробило свій проект з деофшоризації у сфері держзакупівель. Зараз пропозиції опрацьовуються з експертами та іншими відомствами і будуть представлені для публічного обговорення в кінці березня, повідомило джерело РБК в міністерстві. «Чим характерна сфера закупівель – тим, що ми знаходимося на перетині цілої низки питань: і податкових, і питань підтримки бізнесу, і питань, що стосуються відмивання доходів, і питань необхідності розкриття інформації та боротьби з корупцією», – уточнило джерело в міністерстві.
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас