S&P знизило прогноз суверенного рейтингу РФ до "негативного" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P знизило прогноз суверенного рейтингу РФ до "негативного"

Світ
718
Служба кредитних рейтингів Standard & Poor’s знизила прогноз суверенного рейтингу Російської Федерації до “негативного” ​​зі “стабільного” у зв’язку з можливими наслідками санкцій з боку США та ЄС, йдеться в повідомленні агентства 20 березня.
Довгостроковий рейтинг РФ за запозиченнями в іноземній валюті за шкалою S&P підтверджений на позначці ВВВ, в національній валюті – ВВВ+, короткострокові рейтинги в обох випадках залишені на рівні A-2.
Агентство також підтвердило російський рейтинг за національною шкалою ruAAA.
S&P відзначає, що “підвищені геополітичні ризики і перспективи санкцій… можуть призвести до зниження потенційних інвестицій, підвищити відтік капіталу і додатково послабити і без того дедалі гірші економічні показники”.
“Перегляд прогнозу відображає наш погляд на значні і непередбачені економічні та фінансові наслідки санкцій ЄС і США для кредитоспроможності Росії після включення до її складу Криму, який міжнародна спільнота на сьогодні продовжує вважати законною частиною України”, – йдеться в повідомленні.
Крім уже оприлюднених ЄС і США списків осіб, S&P очікує додаткових санкцій.
“На наш погляд, геополітична ситуація, що погіршується, вже справила негативний вплив на російську економіку. ЦБ РФ, мабуть, відмовився від політики підвищення гнучкості обмінного курсу і обмеженого втручання в роботу валютного ринку. Тепер Центробанк зосередився на стабілізації фінансових ринків у світлі інфляційного впливу падіння курсу рубля приблизно на 10% з початку року і значного відтоку капіталу”, – вважає S&P.
За оцінками агентства, відтік капіталу в I кварталі 2014 становить близько $60 млрд, що можна порівняти з рівнем за весь 2013 рік
Як нагадує агентство, ЦБ також провів на початку березня позачергове засідання, на якому підвищив ключову ставку на 150 базисних пунктів, до 7%.
“Зростання російської економіки сповільнилося в 2013 році до 1,3% – мінімуму з 1999 року, якщо не вважати скорочення ВВП в 2009 році. Ми очікуємо подальшого помірного уповільнення зростання в поточному році і, відповідно, знизили прогнози зростання ВВП на 2014 і 2015 роки до 1,2% і 2,2% з очікуваних у грудні 2013 року 2,2% і 3%, – повідомляє S&P. – На наш погляд, існує значний знижувальний ризик того, що темпи зростання опустяться значно нижче 1%, якщо невизначеність, викликана геополітичною напруженістю, не вляжеться найближчим часом”.
S&P відзначає суттєвий ризик поширення “конфлікту між Росією і Україною” за межі Криму та акцій насильства як прихильників, так і супротивників РФ у Східній Україні.
“У разі погіршення ситуації ми вважаємо, що відносно російських організацій і фізичних осіб можуть бути застосовані додаткові і більш широкі санкції, можливо, включаючи торгові обмеження. На наш погляд, такі санкції можуть ще більше погіршити перспективи економічного зростання Росії”, – йдеться в прес-релізі агентства.
При цьому експерти S&P відзначають, що санкції, особливо в країнах Європи, можуть стримуватися європейськими економічними, торговельними та енергетичними інтересами.
Підтримку рейтингам РФ як і раніше надають порівняно сильні показники зовнішнього і внутрішнього балансу. Спостерігається стримуючий вплив внаслідок структурної слабкості російської економіки, зокрема, високої залежності від вуглеводнів та інших видів сировини, а також порівняно слабкого управління та економічних інститутів, що перешкоджають поліпшенню конкурентоспроможності, інвестиційного клімату та ділової кон’юнктури.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас