Споживчі настрої в Україні в лютому продовжили погіршуватися, сягнувши трирічного мінімуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Споживчі настрої в Україні в лютому продовжили погіршуватися, сягнувши трирічного мінімуму

Особисті фінанси
911
Індекс споживчих настроїв (ІСН) в Україні в лютому 2014 р. становив 64,6, що на 7,9 пункту менше, ніж у січні 2014 р. Це найнижчий рівень ІСН з березня 2011 р., коли песимістичні настрої визначалися високими темпами інфляції, свідчать дані щомісячного дослідження, яке здійснює GfK Ukraine.
Оцінка поточного стану погіршилася на 10,5 пункту і становить 63,7. Складові цього індексу змінилися таким чином:
- Індекс поточного особистого матеріального стану становить 65,3, що на 8 пунктів гірше січневого значення;
- Індекс доцільності робити великі покупки втратив одразу 13 пунктів і становить 62,1.
Очікування щодо розвитку економіки країни погіршилися на 6,1 пункту і становлять 65,2. Складові цього індексу змінилися таким чином:
- Індекс очікуваних змін особистого матеріального стану становить 70,9, що на 7,1 пункту гірше січневого показника;
- Індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року впав на 13,2 пункту до значення 52,7;
- Очікування розвитку економіки країни протягом найближчих п’яти років покращилися на 1,9 пункту до значення 72.
У лютому погіршилися очікування українців щодо динаміки безробіття: відповідний індекс дорівнює 140,3, що на 2,9 пункту більше, ніж у січні. Погіршилися інфляційні очікування: відповідний індекс дорівнює 182,5, що на 2,3 пункту більше січневого показника.
Водночас українці продовжують очікувати погіршення курсу гривні протягом найближчих трьох місяців: індекс девальваційних очікувань додав 2,9 пункту до значення 151,6.
Разом з тим, відносна динаміка окремих індексів в лютому була нетиповою. З одного боку, на тлі падіння на 13 п. індексу очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року так само знизився і індекс доцільності робити великі покупки. При цьому індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчих п’яти років зріс на 2 п. Погіршення індексів очікуваної динаміки безробіття, девальваційних та інфляційних очікувань було невелике в межах 2-3 п., завдяки чому індекс очікуваних змін особистого матеріального стану впав на помірні в таких умовах 7 пунктів.
Динаміка споживчих настроїв в лютому була прямо пов’язана з віком. Споживчі настрої респондентів віком 15-30 років не змінилися, але індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчих п’яти років в цій віковій групі зріс на 11 пунктів. Водночас, у групі 31-45 років ІСН впав на 10 пунктів, а у респондентів віком 46-59 років – на 16 пунктів.
У регіональному розрізі виражену динаміку показали Захід і Центр, де споживчі настрої покращилися, і Схід і Південь, де вони значно погіршилися. Відповідно до рівня урбанізації в різних регіонах, це відбилося і в динаміці за типом населеного пункту – ІСН зріс в селах, але знизився в містах з населенням понад 100 тис.
“Зміна влади в Україні в результаті силового протистояння очікувано призвела до погіршення споживчих настроїв. Воно особливо сильно позначиться на попиті на товари тривалого користування в найближчі місяці. Водночас, багатьом громадянам ця зміна дала сподівання на краще майбутнє після нинішнього складного періоду, що дозволяє очікувати поліпшення споживчих настроїв після стабілізації ситуації”, – коментують аналітики GfK Ukraine.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас