Клінтон попередила сусідів Росії про подальшу "агресію Путіна" - захопленю, підкупу, залякуванню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клінтон попередила сусідів Росії про подальшу "агресію Путіна" - захопленю, підкупу, залякуванню

Світ
3387
Колишній держсекретар США і потенційний кандидат у президенти на виборах-2016 Хілларі Клінтон прокоментувала приєднання Криму до Росії. Політик попередила, що країни, що є сусідами РФ, можуть піддатися агресії, якщо дії президента Володимира Путіна по відношенню до України залишаться безкарними.
“Думаю, ви побачите багато інших країн, які або безпосередньо зіткнуться з російською агресією, або їхня політична система буде підкуплена таким чином, що вони будуть так залякані, що перетворяться на васалів, а не в суверенні демократії”, – цитує Associated Press Клінтон.
Вона закликала надати фінансову і технічну допомогу демократичному уряду Києва і посилити санкції проти Росії. Кримський конфлікт Клінтон оцінила як “зіткнення цінностей” і “прагнення Путіна переписати кордони Європи після Другої світової війни”.
Напередодні країни Заходу відреагували на історичне возз’єднання Криму з Росією, пригрозивши новими санкціями. Першим висловився прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск. За його словами, межі України в одну мить були змінені, і міжнародне співтовариство не повинно з цим погоджуватися. Віце-президент США Джо Байден, який приїхав до Варшави, охарактеризував рішення Путіна як “захоплення земель”.
Канцлер Німеччини Ангела Меркель, на підтримку якої в своїй промові перед Федеральними зборами розраховував Володимир Путін, дізналася про московський договір під час прес-конференції з прем’єр-міністром Португалії Педро Коелью. Вона заявила, що включення Криму до складу Росії за підсумками “так званого референдуму” суперечить міжнародному праву.
Меркель підкреслила, що зараз не можна говорити про виключення Росії з “Великої вісімки”. Мова поки що йде про призупинення підготовки до саміту G8 в Сочі. Президент Ради Європи Херман Ван Ромпей і президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу в спільній заяві відзначили, що ЄС не визнає анексію Росією Криму і Севастополя.
Прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон пообіцяв, що “На Росію чекають найсерйозніші наслідки за неприйнятне рішення анексувати Крим”. Голова МЗС Сполученого королівства Вільям Хейг заявив про призупинення військової співпраці з Москвою.
Договір про входження Криму і Севастополя до складу РФ був укладений 18 березня. Угоду підписали президент Росії Володимир Путін, спікер кримського парламенту Володимир Константинов, голова кримського уряду Сергій Аксьонов і мер Севастополя Олексій Чалий. Документ був підписаний одразу після виступу глави російської держави, наприкінці якого він оголосив про внесення до Федеральних зборів проекту закону про вступ Криму і Севастополя до складу РФ.
За день до цього США і ЄС назвали осіб, що увійшли до списку санкцій за підсумками референдуму в Криму. Рішення про блокування закордонних рахунків і активів, а також про заборону на отримання віз були одночасно прийняті у Вашингтоні і Брюсселі.
До американського списку потрапили віце-прем’єр уряду Росії Дмитро Рогозін, депутати Держдуми Олена Мізуліна і Леонід Слуцький, помічник президента Росії Владислав Сурков, радник президента Росії Сергій Глазьєв, голова Ради Федерації Валентина Матвієнко і член Ради Федерації, глава комітету з конституційного законодавства, правових і судових питань верхньої палати Андрій Клішас.
До списку санкцій ЄС потрапила 21 особа – 13 громадян Росії і вісім громадян України. Серед громадян Росії, щодо яких введено санкції, – десять депутатів Держдуми і членів Ради Федерації. Серед них – депутати Сергій Железняк, Сергій Миронов, Леонід Слуцький, сенатори Андрій Клішас, Олег Пантелєєв, Микола Рижков, Віктор Озєров.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас