Як Росія буде приєднувати Крим після референдуму? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Росія буде приєднувати Крим після референдуму?

Казна та Політика
2057
За підсумками референдуму в Автономній Республіці 16 березня, на якому більшість “виборців” висловилося за входження до складу Росії, Крим може стати суб’єктом Російської Федерації, відповідно до чинних в РФ законів.
“Можна скористатися нормами російського конституційного законодавства, і, зокрема, федеральним конституційним законом “Про порядок прийняття в РФ і утворення в її складі нового суб’єкта РФ”, ​​- сказали в апараті Держдуми.
Цей закон був прийнятий в 2001 році. Він, зокрема, передбачає, що ініціатором пропозиції про прийняття до РФ в якості нового суб’єкта іноземної держави є ця іноземна держава. Тобто, якби Крим приєднувався як АРК у складі України, тоді це було б порушенням закону. Тому 11 березня парламент Криму прийняв Декларацію про незалежність Автономної Республіки Крим і м. Севастополя. “У разі якщо в результаті майбутнього 16 березня прямого волевиявлення народів Криму буде прийнято рішення про входження Криму до складу Росії, Крим після референдуму буде оголошено незалежною і суверенною державою з республіканською формою правління”, – йшлося у пункті 1 Декларації.
1. Після того, як від Криму надійде президенту РФ відповідна пропозиція, глава держави повідомляє про неї обидві палати Федеральних Зборів, уряд і за необхідності проводить з ними консультації.
2. Законом передбачено укладення міжнародного договору між РФ і державою, населення якої виявило бажання увійти до складу Росії.
В рамках цього договору мають бути врегульовані питання, що стосуються найменування і статусу нового суб’єкта РФ, порядку набуття російського громадянства, поширення в повному обсязі правового статусу громадянина РФ.
Обговорюються також і інші правові аспекти, в тому числі питання функціонування органів держвлади і місцевого самоврядування іноземної держави на території нового суб’єкта РФ.
Міжнародним договором може встановлюватися перехідний період, протягом якого новий суб’єкт повинен бути інтегрований в економічну, фінансову, кредитну та правову системи Росії, а також до системи органів держвлади РФ.
З окремих питань, пов’язаних з прийняттям до РФ в якості нового суб’єкта іноземної держави або її частини, можуть бути підписані спеціальні протоколи, що підлягають ратифікації одночасно з ратифікацією міжнародного договору.
3. Після підписання міжнародного договору президент РФ звертається до Конституційного Суду Росії із запитом про перевірку відповідності Конституції даного міжнародного договору.
4. Наступний етап – внесення до Державної Думи міжнародного договору на ратифікацію та проекту федерального конституційного закону про прийняття в РФ нового суб’єкта.
Рішення повинні підтвердити своїми голосами обидві палати Федеральних Зборів, відзначили в апараті Держдуми.
Нагадаємо, в нелегітимному референдумі взяло участь близько 80% виборців, серед яких були і громадяни Росії. Підконтрольний сепаратистам інститут проводив екзит-пол, який показав результат – 93% за приєднання до Росії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас