Люстрація в Україні повинна вводитися максимум на 10 років - правозахисник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Люстрація в Україні повинна вводитися максимум на 10 років - правозахисник

Кримінал
1501
Люстрація по відношенню до високопоставлених осіб, в тому числі і до суддів, повинна вводитися максимум на 10 років. Таку пропозицію на прес-конференції в рамках презентації своєї концепції закону про люстрацію вніс співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.
У представленому проекті вказані важливі моменти, які повинні бути враховані законодавцем для запобігання використання люстрації в політичних цілях, застосування підроблених документів та позовів до Європейського суду з прав людини. Зокрема експерт виклав 4 критерії для здійснення люстрації.
Перший з них полягає в належності до керівництва обласних та центральних комітетів комітетів КПРС і КПУ, обласних комітетів ЛКСМУ і ЦК ЛКСМУ до 19 серпня 1991 року. Другим критерієм люстрації є приналежність до служби в 5-му управлінні КДБ УРСР, КДБ УРСР, КДБ інших союзних республік СРСР як штатних працівників і негласних агентів КДБ, а третім – співпраця з СБУ у формі негласного агента або таємного штатного працівника.
“Четвертим критерієм люстрації має стати зайняття посад президента, прем’єра, члена Кабміну, першої, другої і третьої категорії посад державних службовців прирівняних до них посад, судді, нардепа, сільського, міського голови і депутатів місцевих рад та вчинених ними ряду дій. Мова про фальсифікації виборів Президента України у 2004 році, вчинення дій, що призвели до втрат державного або місцевого бюджету в сумі понад 1 млн грн і інше”, – зазначив Євген Захаров.
За його словами, ця концепція базується на європейській практиці і вона побічно схожа на польський закон про люстрацію 2007 року. Експерт переконаний, що люстрація по відношенню до високопоставлених осіб повинна вводитися максимум на 10 років. Цей термін, за його словами, відповідає стандартам міжнародного права.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас