60% українців сьогодні несуть вклади в той банк, який радять родичі або сусіди - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

60% українців сьогодні несуть вклади в той банк, який радять родичі або сусіди - експерт

Особисті фінанси
544
Багато людей приймають рішення, в який банк вкласти свої кошти, виходячи не з прозорості банку чи його стабільності, а за іншими критеріями – пораді сусіда, наприклад.
“Ми проводили дослідження, і по статистиці при прийнятті такого рішення більше 60% – це вплив родичів та друзів. Лише 23% припадає на самостійне рішення. А решта – це кум чи сусід сказав, що там хороші умови, пішли туди. Тому ми кажемо про фінансову грамотність населення, необхідність аналізу договорів, ситуації в сегменті”, – розповів виконавчий директор Незалежної асоціації банків України, голова правління АБ “Укргазбанк” Сергій Мамедов під час прес-конференції.
“Ми живемо в ринковій економіці. Тому по-перше, в кого більші відсотки – той більше потребує грошей. І по-друге, ніколи при виборі банку не треба слухати знайомих”, – підкреслив він.
На думку генерального директора Українського кредитно-рейтингового агентства Станіслава Дубка, краще всього в оцінці банків користуватися продуктами роботи рейтингових агентств. “Кредитний рейтинг говорить про рівень надійності банка, його здатність справлятися зі своїми зобов’язаннями, тобто вчасно і в повному обсязі виплачувати депозити. Але тут є одна суттєва проблема – рейтинги одного агентства відрізняються від рейтингу іншого. Таким чином, в одному банк може володіти високим ступенем надійності, а в іншому – ні. Може бути, що за рейтингом прозорості банк на високій позиції, але за надійністю він у хвості”, – пояснив експерт.
“Тут потрібно приймати зважене рішення. Аналізувати ситуацію більш складно. Є багато аналітики по банках, і хто цікавиться цим питанням, може отримати достатньо інформації з різних джерел. Але це питання вимагає певної кваліфікації, щоб ці дані оцінити в усій їх сукупності. Нажаль, швидких і універсальних відповідей для населення тут немає”, – відмітив Дубко, і частіше всього середньостатистичному українцеві провести такий аналіз складно.
“Тому ми кажемо, що з одного боку потрібно підвищувати рівень фінансової грамотності, щоб за набором інформації про банки можна було приймати зважені рішення”, – додав він.
Нагадаємо, Нацбанк заявив, що готовий надавати підтримку та рефінансувати банки, що втратили більше 2% депозитів. Натомість НБУ встановить кілька заборон до банків, які отримають грошову підтримку, наприклад – не можна буде видавати нові кредити, купувати цінні папери, розміщувати кошти на коррахунках в інших банках, тощо.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас