Питання візового режиму з ЄС можна вирішити за 1,5-2 роки - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Питання візового режиму з ЄС можна вирішити за 1,5-2 роки - експерт

Особисті фінанси
4318
Зараз в Україні є передумови для того, щоб прискорено (до кінця 2015 року) можна було вирішити візові питання з ЄС і отримати безвізовий режим. Так вважає директор Інституту євроатлантичних досліджень Олександр Сушко. Про це він сказав під час прес-конференції.
“Склалися передумови для того, щоб питання віз до Європи було вирішене протягом 1,5-2 роки. Це реалістичні терміни, про які зараз можна говорити, і буде дуже шкода, якщо ми не вирішимо це протягом цього часу”, – зазначив О.Сушко.
На його думку, зараз керівництво ЄС шукає способи, як винагородити Україну та український народ за його європейські устремління. При цьому він додає, що безвізовий режим з ЄС не буде безумовним подарунком для українців.
“Навряд чи можна розраховувати, що ЄС надасть безвізовий режим як подарунок просто, незважаючи на ті ж технічні критерії, пропоновані для будь-якої країни, яка хоче отримати безвізовий режим зараз”, – зазначив політолог.
На його думку, реформи у підготовці до безвізового режиму можуть бути корисними для України.
“Ми очікуємо від уряду протягом місяця провести належні консультації з громадськістю, внести урядовий проект щодо подолання дискримінації і прийняти його до літніх канікул парламенту, якщо такі будуть. Ми вважаємо, що це цілком реалістично”, – висловив О.Сушко думку експертів Інституту євроатлантичних досліджень.
Також що стосується питання антикорупційного законодавства та введення нових ідентифікаційних документів, то це можна вирішити за 2 місяці за наявності політичної волі, додав О.Сушко.
“В цілому, ми вважаємо, що до кінця цього року можна повністю завершити першу фазу плану дій з візової реалізації. Зокрема, календар може бути таким: у вересні моніторингові місії будуть працювати в Україні і приходять до висновків щодо виконання завдань першої фази, Єврокомісія може прийняти відповідне рішення в жовтні і до кінця формальності будуть зроблені до переходу в другу фазу. Друга фаза, якщо нею серйозно займатися, як свідчить досвід Молдови, може бути закрита за 1 рік”, – підсумував експерт.
Він додав, що експертне середовище підштовхуватиме керівництво України рухатися в цьому напрямку.
“Якщо ми говоримо про 1,5-2 роки, то це до прийняття рішення Єврокомісії, після цього йде процес, який займає ще від півроку до 9 місяців. Навряд можна заздалегідь спрогнозувати дату, коли можна буде їздити без віз”, – уточнив він і навів приклад Балканських країн, в яких від рішення ЄК до скасування віз минуло півроку.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас