Конституційний суд Таїланду заборонив уряду брати кредит на $70 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конституційний суд Таїланду заборонив уряду брати кредит на $70 млрд

Кредит&Депозит
463
Законопроект, що дозволяє уряду Таїланду взяти в кредит 69,5 млрд доларів для розвитку транспортної інфраструктури, визнаний неконституційним. Відповідне рішення винесла колегія Конституційного суду королівства.
Законопроект, що дозволяє виконавчій владі вчинити настільки велику позику протягом найближчих семи років, був схвалений верхньою палатою Національних зборів Таїланду ще 20 листопада минулого року. За документом, уряду дозволялося взяти в кредит 69,5 млрд доларів, вдаючись до джерел як всередині країни, так і за її межами. Кошти повинні були бути направлені на різні інфраструктурні проекти. Один з них передбачав будівництво швидкісної залізниці з Бангкока в північну столицю Таїланду Чіангмай. Також кошти передбачалося направити на вдосконалення транспортної мережі в самому Бангкоку.
До суду з вимогою визнати законопроект неконституційним звернулася опозиційна Демократична партія. Представники партії виступили проти того, щоб уряд мав можливість позичати гроші, не включаючи їх у бюджет країни. Така схема, на думку Демпартії, незаконна, оскільки не дозволяє парламенту брати участь у контролі за розподілом коштів.
Виконуюча обов’язки прем’єр-міністра Йінглак Чинават у вівторок заявила, що скасування законопроекту “серйозно вдарить по подальшому розвитку інфраструктури в Таїланді”.
Це не перший законопроект, прийнятий в Таїланді за підтримки уряду Чинават, а потім визнаний судом неконституційним. Раніше з ініціативи Демократичної партії був скасований документ, що припускає розподіл місць у сенаті королівства виключно на виборній основі. Визнання цього закону неконституційним, у тому числі, було використано опозицією для початку масштабної вуличної акції протесту в спробі відсторонити прем’єр-міністра. Як вважають політологи, чергове рішення суду не на користь уряду дає опозиції черговий привід для активізації боротьби за владу.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас