У разі відділення Криму загрожує зростання цін і "туристичний голод" - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У разі відділення Криму загрожує зростання цін і "туристичний голод" - експерти

Казна та Політика
6300
Багато жителів Криму, стурбовані ситуацією на півострові, сьогодні задаються питанням, чи зможуть вони вижити без України. Більшість експертів впевнені: у разі відділення АРК буде вкрай важко. Економісти назвали «Сегодня» шість основних проблем, з якими може зіткнутися півострів (див. інфографіку).
ЕНЕРГІЯ, ВОДА І ЇЖА. Перша проблема – сільське господарство. «Дуже складно буде з поливом, адже вода йде з Дніпра, електроенергією Крим може забезпечити себе максимум на 20%, проблеми будуть і з продовольством – там майже не вирощують зернових, немає і розвиненого тваринництва, – говорить аналітик МЦПД Олександр Жолудь. – Все це доведеться купувати за ринковими цінами». Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко пояснює, що газ також доведеться закуповувати у України: «Той же видобуток газу в Причорномор’ї цікавий Україні, яка купує дорогий російський газ. А РФ це абсолютно невигідно: у Сибіру собівартість видобутого газу вдвічі менша».
ЦІНИ. Необхідність закуповувати продукти, воду, світло і газ призведе до різкого стрибка цін. «Ціни зростуть буквально на все, особливо на ЖКГ, а доходи від туризму сильно впадуть (російські туроператори вчора заявили, що курорти Криму заради збереження турпотоку повинні знизити вартість розміщення для росіян і ціни на перевезення туристів до 50%. – Авт.). Багатьом доведеться виїхати з Криму в пошуках кращого життя», – упевнений експерт Ерік Найман.
Гостро стоятиме питання соцсфери, адже Крим зараз живе на дотації зі столиці. «Сьогодні економічний стан кримчан гірший, ніж жителів Дніпропетровська чи Львова. 60-70% бюджету – це дотації з Києва», – говорить експерт Віктор Лисицький. «Києву дотації обходяться в $2 млрд на рік, а Росії вже доведеться викласти всі $5 млрд, оскільки їм доведеться додатково витрачатися на закупівлю ресурсів в України для Криму (вода, електроенергія і т. д.)», – сказав «Сегодня» Найман.
До речі, розгляду законопроекту про полегшене отриманні громадянства для українців, який Держдума планувала розглянути 11 березня, як і питань по півострову, в порядку денному на цей тиждень немає.
БІЗНЕС. Розраховувати на інвесторів з-за кордону не доводиться. «У Криму немає місця для бізнесу, – підкреслює Охріменко. – Це буде друга Абхазія з нелегітимним статусом і відсутністю міжнародних договорів. Ніхто не буде вкладати гроші в такий регіон. Росіяни ж таки не проміняють любу їм Туреччину на АРК». «У Криму треба було розгорнути вільні економічні зони, щоб там міг розвиватися бізнес. У Туреччині таких, наприклад, 21, – каже Лисицький. – Якщо Київ припинить дотування Криму, там настануть важкі часи. Кримчанам варто подивитися, що трапилося з Абхазією, де раніше був престижний курорт Сухумі. Даремно вони уповають на допомогу Росії». Тим часом прем’єр АРК Сергій Аксьонов обіцяє вже сьогодні показати проект переходу Криму з гривні на російський рубль.
ОПИТУВАННЯ. «Сегодня» провела опитування серед читачів сайту, який, на їх думку, статус краще підійде Криму. На момент здачі номера проголосували близько 5 тисяч осіб. Третина опитаних вважають, що Криму потрібно залишитися у складі України в тому ж статусі, а 22% наполягають на більшій автономії для республіки. 45% респондентів упевнені, що Крим має увійти до складу РФ. «Нехай кримчани обирають самі. Частина України вирішила, що всім потрібно йти в Європу, інша хоче йти в Росію. Які проблеми? Хоча я все-таки за розширення автономії», – пише інтернет-користувач Сергій. «Кримчани, лояльні до Росії, ейфорія закінчиться, а в Криму замість республіки настане економічний хаос», – упевнений Андрій Пащенко. «Крим 20 років був окупований Україною!» – Не згоден прихильник відділення півострова.
У разі відділення Криму загрожує зростання цін і "туристичний голод" - експерти
Олександра Захарова, Ірина Ковальчук
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас