Кредитний бум в Китаї завершується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитний бум в Китаї завершується

Кредит&Депозит
559
Останні дані по новому кредитуванню в Китаї, які ми вивчали, були опубліковані приблизно місяць тому. Тоді вони показали максимальну величину з 2009 р., якщо говорити про кредити, видані великими банками, і максимальну в історії, якщо говорити про систему в цілому.
Тема закредитованості Китаю останнім часом обговорювалася повсюдно, але найцікавіше полягає в тому, що рекордні дані за кредитами вийшли якраз незадовго до перших дефолтів серед представників тіньового банкінгу та першого в історії Піднебесної дефолту за облігаціями в національній валюті.
І ось в понеділок вийшла нова порція статистики по банківській активності. Є на що звернути увагу.
Отже, в лютому загроза дефолтів в тіньовому банківському секторі вже відчувалася банками повною мірою, що не могло не позначитися на обсягах виданих кредитів. Ні, звичайно, кредитувати повністю не перестали, але цифри говорять самі за себе.
Китайські банки в лютому видали 644,5 млрд юанів – менше ніж прогнозовані 716 млрд, і набагато менше січневих 1,3 трлн юанів. Звідси одразу стає зрозуміла реальна картина настільки слабкого експорту: не тільки святкування Нового року призвело до найсильнішого з 2009 р. падіння експортних поставок.
Загальний обсяг кредитування в системі також не вражає. У лютому показник становив 938,7 млрд юанів, що набагато нижче січневих 2,58 трлн юанів.
Якщо дивитися на ситуацію ширше, то справи йдуть ще гірше, у всякому разі так вважають аналітики з банку Socoiete General.
Зниження обсягу кредитування можна було б списати на горезвісний фактор сезонності. Ні для кого не секрет, що святкування Нового року за місячним календарем в Піднебесній триває досить довго і буквально вносить хаос в макроекономічну статистику.
Але є одне “але”: порівняно з минулим роком кредитування в Китаї також знизилося (1071 млрд юанів в лютому 2013 р.). Більш того, лютневі дані стали найслабшими за останні 20 місяців.
Варто відзначити, що обсяг нових кредитів, виданих небанківськими організаціями, знизився набагато сильніше.
А ось фінансування облігацій в останні два місяці показало дуже непогане зростання. Цілком можливо, що це сталося через значне поліпшення на міжбанківському ринку. Але цей тренд має всі шанси бути зламаним, оскільки в п’ятницю в Китаї відбувся перший в історії дефолт за облігаціями в національній валюті.
Експерти вважають, що уповільнення кредитування в Китаї триватиме в осяжному майбутньому. Якщо в II кварталі минулого року уповільнення було обумовлено тимчасовим фактором – різким зростанням ставок на міжбанку, то цього року тенденція має більш довгострокові фундаментальні обгрунтування.
У січні регулятор випустив новий документ під номером 107, який посилює регулювання фінансового сектора і спрямований на зниження високоризикового кредитування. Також можна припустити, що регулятори продовжать експерименти з дефолтами деяких компаній, що загралися, але постараються запобігти поширенню цієї “зарази” в систему. Таким чином, економіка просто самостійно очиститься від недбайливих учасників ринку.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас