Ліра падає слідом за урядом Ердогана — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліра падає слідом за урядом Ердогана

Валюта
1558
Один з найуспішніших прем’єр-міністрів Туреччини – Тайіп Ердоган – продовжує намагатися втриматися при владі, незважаючи на те, що компрометуючих аудіозаписів, опублікованих в інтернеті, стає з кожним днем все більше.
Причому, за словами Ердогана, можлива публікація не менше компрометуючих відеозйомок найближчим часом.
“Має місце не тільки прослуховування телефонних розмов, але приховані відеозйомки. Зйомка подружніх зрад – це вже перехід усіх допустимих меж, це порушення конфіденційності сімейних відносин і повне ігнорування моральних цінностей”, – заявив Ердоган.
Демонструючи свою рішучість, він заявив про готовність піти у відставку і покинути політичну арену, якщо правляча Партія справедливості і розвитку (ПСР) програє на муніципальних виборах.
“Я готовий піти з політики, якщо моя партія не переможе на виборах”, – сказав Ердоган.
Але враховуючи, що, незважаючи на низку скандалів останнім часом, рейтинг ПСР високий, таким чином Ердоган намагається поставити крапку в цій історії, здобувши переконливу перемогу.
ІСТОРІЯ ПИТАННЯ
Політична та економічна криза почалася в Туреччині з резонансної справи про корупцію, яка продемонструвала, що у вищих ешелонах влади справи йдуть не настільки райдужно, як могло здатися раніше.
Цей скандал серйозно підірвав репутацію правлячої Партії справедливості і розвитку, оскільки прямо торкнувся кількох міністрів і змусив Ердогана почати різку зміну складу уряду.
Ердоган у своїх промовах завжди робив особливий акцент на боротьбі з корупцією і був відомий тим, що не раз говорив про готовність посадити “хоч свого батька, якщо той опиниться замішаний в корупційній справі”. Однак після публікації перших “плівок”, які вказували на високий рівень корумпованості серед урядовців, Ердоган став заявляти про змову серед представників правоохоронних органів, наявності “п’ятої колони”. Подібна реакція серйозно підірвала довіру населення і, як наслідок, спровокувала економічну кризу в країні.
Не можна не відзначити, що частково Ердоган правий, оскільки частина високопоставлених чиновників в Туреччині в тій чи іншій мірі підтримують лідера руху “Нурчулар” Фетуллаха Гюлена, який знаходиться в США. Гюлена називають другою за впливовістю людиною в Туреччині, і висока ймовірність того, що через своїх прихильників він використовує плацдарм для свого повернення.
Корупційний скандал, який вилився в жорстке протистояння двох найбільших фігур на політичній арені Туреччини, позначився вкрай негативно на економіці країни. Інвестори стали досить чутливо ставитися до політичних ризиків, тому зіткнення Гюлена і Ердогана викликало у них справедливі побоювання, внаслідок чого великі фонди стали активно покидати фінансові ринки Туреччини, сприяючи обвалу національної валюти. Більше того, турецькі виробники були змушені заморозити або переглянути обсяг капітальних інвестицій, оскільки поки що не оцінили збиток від падіння ліри на валютному рику.
Фондовий ринок країни обрушився більш ніж на 22% з грудня минулого року. Турецька ліра ослабла на 10% з 16 грудня минулого року, коли були опубліковані аудіозаписи, які спровокували відставку уряду. Це сприяло зростанню вартості імпорту сировинних продуктів, наприклад таких як сталь, в середньому на 13%. За 12 місяців курс національної валюти до долара знизився на 19%, що є однією з найгірших динамік серед країн з економікою, що розвивається.
Прискорило втечу інвесторів рішення рейтингового агентства Standard & Poor’s, яке знизило прогноз за суверенним кредитним рейтингом Туреччини зі “стабільного” ​​до “негативного”. На думку аналітиків S&P, Туреччині загрожують ризики “жорсткої посадки” економіки в умовах “підвищеної невизначеності”.
“У Туреччині склалися умови підвищеної невизначеності у фінансовій сфері, що може призвести до негативних наслідків для економіки країни і знизити її довгостроковий потенціал економічного зростання”, – наголошувалося в прес-релізі S&P.
За даними центрального банку країни, чистий борг турецьких компаній, номінований в іноземній валюті, збільшився на 21% до 170 млрд за 11 місяців минулого року. Причому на польських партнерів припадало близько $23 млрд боргу, або 13% від сукупного значення. Експерти вважають, що в грудні 2013 р. ситуація могла різко погіршитися у зв’язку з початком розслідувань корупційних справ.
Той факт, що компанії побоюються інвестувати кошти і несуть збитки від валютних операцій, поступово починає відбиватися на ринку праці країни і сприяє уповільненню темпів зростання економіки.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас