Бахрейн, ОАЕ і Саудівська Аравія відкликали послів з ​​Катару — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бахрейн, ОАЕ і Саудівська Аравія відкликали послів з ​​Катару

Світ
1371
Саудівська Аравія, ОАЕ і Бахрейн 5 березня одночасно відкликали своїх послів з ​​Катару для консультацій, повідомляє “Аль-Арабія”.
Спільна заява зовнішньополітичних відомств трьох країн свідчить, що це зроблено на знак протесту проти “втручання Дохи в їхні внутрішні справи”. Крім того, в повідомленні сказано, що Саудівська Аравія, ОАЕ і Бахрейн відкликали послів, “щоб захистити свою стабільність і безпеку”, оскільки Катар “не виконує свої зобов’язання з невтручання” у внутрішні справи сусідів.
Демарш відбувся на наступний день після вкрай напружених переговорів міністрів закордонних справ Організації країн співпраці Перської затоки, що проходили в Ер-Ріяді, відзначає агентство AFP.
Йдеться, зокрема, про невдоволення сусідів рішенням Катару відпустити на свободу людину, засуджену в ОАЕ на сім років в’язниці за зв’язок з неназваною ісламістської групою. На думку сусідів Катару, таким чином Доха порушила договір про співпрацю в галузі безпеки, підписану в 2013 році.
Погіршенню відносин Катару з сусідами сприяли також заяви відомого місцевого імама, який місяць тому розкритикував ОАЕ за переслідування радикальних ісламістів. Доха виступила на захист імама, в той час, як сусіди вимагали покарати його за “неналежні заяви”.
Однак основною причиною розбіжностей Катару з сусідами є їхнє ставлення до єгипетського руху “Брати-мусульмани”. Так, Доха підтримує заборонений в Єгипті ісламістський рух, а інші арабські країни Перської затоки виступають проти нього і на підтримку чинного єгипетського уряду.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас