Валютна криза майже паралізувала оптовий ринок бензину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютна криза майже паралізувала оптовий ринок бензину

Валюта
3711
Сьогодні трейдери воліють обмежитися постачанням власних АЗС і тимчасово відмовитися від поставок для оптової реалізації або поповнення запасів.
На паливному ринку спостерігається скорочення поставок нафтопродуктів і зниження їх запасів. Про це свідчить дослідження, проведене “Консалтинговою групою А-95”.
За оперативними даними, баланс ринку бензину в лютому 2014 р. знизився порівняно з аналогічним періодом 2013 р. на 25,3% (майже на 70 тис. т до 203 тис. т) і на 22,4% з дизельного палива (на 83 тис. т до 289 тис. т). Накопичувальний баланс за бензинами і ДТ за січень-лютий знизився на 28,1% і 17,4% відповідно.
На думку фахівців “А-95”, негативна динаміка викликана валютною кризою і заходами Національного банку України, що обмежили доступ імпортерів до валюти. Непрогнозованість курсу і відстрочка придбання валюти на шість робочих днів (до десяти календарних) призвели до зриву контрактів з експортерами і, як наслідок, до посилення умов поставок. Зокрема, спостерігається відмова від практики надання товарних кредитів з переходом на 100%-ву передоплату, а також від розрахунків у гривні через українські дочірні підприємства.
Як показує опитування найбільших учасників ринку, сьогодні трейдери воліють обмежитися постачанням власних АЗС і тимчасово відмовитися від поставок для оптової реалізації або поповнення запасів.
Додатковий тиск на ринок зробило блокування сховищ групи компаній ВЕТЕК, на частку якої припадало до 20% ринку.
“За умов небувалої валютної волатильності оптовий ринок фактично паралізований, паливо не хочуть продавати навіть за передоплатою. Це вкрай небезпечна тенденція, гірше за високі ціни може бути лише брак палива”, – говорить директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн. Він підкреслив, що проблеми є виключно внутрішніми, ситуація на зовнішніх ринках стабільна, відкриті всі традиційні напрямки поставок.
На думку експертів, профільному міністерству необхідно терміново налагодити щоденний моніторинг ресурсної ситуації і встановити тісний діалог з постачальниками в рамках експертно-аналітичної групи з питань ринку нафтопродуктів. Першочерговим кроком має стати виведення операцій із закупівлі нафтопродуктів під дії постанови НБУ № 49 від 6 лютого 2014 р. і розробка режиму найбільшого сприяння для відновлення оперативних поставок палива в Україну.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас