Наказ стріляти в майданівців міг дати тільки Янукович, - розслідування ТБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наказ стріляти в майданівців міг дати тільки Янукович, - розслідування ТБ

Кримінал
2709
Офіційно слідство досі не встановило, хто віддав наказ стріляти на ураження 20 лютого центрі Києва по беззбройних майданівцях.
При цьому деякі командири спецпідрозділів, зокрема, Альфи СБУ, вже відхрестилися від бойових дій, які забрали життя десятків людей. Так чиї ж снайпери вбивали людей?
Про це йдеться у журналістському розслідуванні телеканалу ТВІ.
У документах спецоперації “Бумеранг”, оприлюднених депутатом Геннадієм Москалем, саме штурмові групи Альфи СБУ мали захопити Будинок профспілок.
“Цю операцію “Бумеранг” і “Хвиля” міг ввести тільки Президент України. У мене є весь план, я це 5% опублікував з метою того, щоб відкрити кримінальні провадження”, – розповів нардеп.
Діючий офіцер “Альфи”, полковник Павло Осичанський з позивними “Джміль”, який керував групою з 25 бійців, розповів про свою участь у тих подіях. “На момент, коли відбувалися події на Інститутській біля Жовтневого палацу, підрозділів ЦСО “А” ні регіональних, ні центру не було – ми розміщувалися вже на інших об’єктах”, – розповів командир групи ЦСО “А СБУ.
Група Осичанського зайшла в Будинок профспілок в ніч з 19-го на 20-е лютого, командир переконує, що на ураження вони ні в кого не стріляли.
Інший командир групи снайперів “Альфи” СБУ з позивним “Мирон”, який фігурував в радіообміну, опублікованому в інтернеті, командував 12-ма офіцерами на Будинку уряду. Він розповідає, що вони не стріляли, а тільки спостерігали, і готовий надавати і показання для слідства, і зброю для експертизи.
Під час бою на вулиці Інститутський основний вогонь вели бійці з жовтими стрічками на рукавах. Спочатку стріляли для попередження в землю – відганяючи загони майданівців. Але потім у них з’явилися втрати, і люди в чорному, відходячи від Жовтневого палацу вгору по Інститутській, почали розстрілювати всіх, хто наближався.
На іншому відео ці ж бійці ведуть автоматний вогонь з-за бетонних блоків, вже біля клубу Кабміну. Альфівці СБУ стверджують, що це не їхні бійці.
У групі стрільців з жовтими стрічками чітко видно білий джип, на якому пересувається полковник Сергій Асавелюк, позивний “Асса”. Він, по суті, командував усіма спецназівцями, що знаходяться в структурі Внутрішніх військ, зокрема спецзагону “Омега”. Асавелюк на спеціально скликаній прес-конференції виправдовує відкриття вогню своїми підлеглими.
“Той підрозділ, який був з жовтими пов’язками і вів стрілянину з Жовтневого палацу, вони вели стрільбу не по беззбройних людях, а по конкретних збройних особах з числа майданівців, які в них стріляли”, – заявив Асавелюк.
Як би там не було, але Сергій Асавелюк повинен стати одним з основних підозрюваних у кримінальному розслідуванні про масовий розстріл на Інститутський. Як, власне, слідчим шляхом треба буде перевіряти і всі свідчення офіцерів “Альфи”, йдеться у журналістському розслідуванні.
Нагадаємо, 4 березня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що криваві сутички в Києві спровокувала “неукраїнська третя сила”.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас