Дії Росії руйнують всю систему післявоєнної безпеки в Європі - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дії Росії руйнують всю систему післявоєнної безпеки в Європі - юристи

Світ
3109
Дії Російської Федерації фактично руйнують всю систему післявоєнної безпеки в Європі, закріплену в Гельсінському заключному акті. Таку думку висловили експерти юридичної компанії LCF Group, проаналізувавши норми міжнародного законодавства.
“Вводячи свої військові підрозділи на територію АРК, Росія фактично порушила цілу низку норм міжнародного права і міжнародні угоди”, – йдеться у зверненні компанії, текст якого передано в агентство “Інтерфакс-Україна” у вівторок.
Зокрема, за оцінкою юристів, Росія порушила Меморандум про гарантії безпеки України від 5 грудня 1994 року, за яким РФ, Об’єднане Королівство Великобританії і Північної Ірландії, а також США гарантували Україні зобов’язання поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони, утримуватися від загрози силою або її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і ніяка їхня зброя ніколи не буде використана проти України, крім цілей самооборони або будь-яким іншим чином згідно зі статутом ООН.
Крім того, юристи відзначають, що РФ порушила угоду між Україною і РФ про статус і умови перебування Військово-морських сил Чорноморського флоту РФ на території України від 28 травня 1997 року.
“Відповідно до п. 5 ст. 15 даної угоди, будь-яке пересування російських Військово-морських сил на території України поза місцями їх постійної дислокації може здійснюватися тільки після узгодження з компетентними органами України”, – йдеться у зверненні юридичної компанії.
За оцінкою експертів компанії LCF Group, РФ також порушила резолюцію Генеральної Асамблеї ООН № 3314 (XXIX) від 14 грудня 1974 року, згідно з якою агресією є використання збройних сил державою проти суверенітету, територіальної цілісності або політичної незалежності іншої держави, або яким-небудь іншим чином, несумісним зі статутом ООН.
Крім того, РФ порушила Гельсінська заключний акт ОБСЄ від 1 серпня 1975 року, який передбачає суверенну рівність, повагу прав, властивих суверенітету, незастосування сили або загрози силою, непорушність кордонів, територіальну цілісність держав, мирне врегулювання суперечок, невтручання у внутрішні справи, рівноправність і право народів розпоряджатися своєю долею, сумлінне виконання зобов’язань за міжнародним правом.
“Беручи до уваги вищевикладене, ми розцінюємо дії Російської Федерації як використання військової сили проти суверенітету, територіальної цілісності України і акт військової агресії проти України”, – заявляють експерти юридичної компанії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас