Росія розпочинає нову газову війну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія розпочинає нову газову війну

Енергетика
2256
Українські партнери поінформували в понеділок “Газпром”, що не можуть у повному обсязі розплатитися за поставки газу за лютий, повідомив голова компанії Олексій Міллер.
“Вчора українські партнери поінформували про те, що вони не зможуть сплатити в повному обсязі постачання газу за лютий”, – сказав Міллер на зустрічі з прем’єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим.
Він додав, що загальна заборгованість України перед компанією становить $1,529 млрд. “Якщо говорити про заборгованість минулого року, погашені – $1,3 млрд”, – зазначив він, уточнивши, що це трохи менше 50%.
Прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що “Газпром” повинен наполягати на повному погашенні заборгованості за газ з боку українського контрагента, і назвав правомірним рішення компанії скасувати пільгові форми поставок в сформованих умовах. “У будь-якому випадку, звичайно, “Газпром” повинен наполягати на повному погашенні боргів з боку українського контрагента”, – сказав Медведєв.
Також прем’єр-міністр РФ заявив, що несплата Україною поставок за газ спричинить несприятливі для Києва наслідки. “Той, хто не платить за поставлені товари, повинен розуміти, що на нього ляжуть всі несприятливі наслідки, у тому числі пов’язані з відміною раніше досягнутих домовленостей за пільговими формам поставок”, – зазначив він.
Крім скасування пільг, “Газпром”, за словами Міллера, прийняв рішення не продовжувати дію знижки на газ для України з початку квітня. “За цих умов, коли Україна не виконує своїх зобов’язань, не виконує тих домовленостей, які були досягнуті під час підписання доповнення до контракту з надання знижки, “Газпром” прийняв рішення не продовжувати дію знижки з початку наступного місяця”, – сказав він. Нагадаємо, Україна почала закуповувати газ за зниженою ціною ($268,5 за 1 тис кубометрів на 1 квартал 2014-го замість $400-420 за той же обсяг протягом 2013-го).
Також Міллер запропонував розглянути можливість надання Україні кредиту в $2-3 млрд для розрахунку з компанією.
“Звичайно ж, сума заборгованості значна. Для “Газпрому” найпростішим варіантом і ефективним було б надання Україні кредиту в обсязі $2-3 млрд для погашення заборгованості за минулий рік і для оплати поточних поставок газу”, – сказав керівник російського енергогіганта.
Нагадаємо, в понеділок міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан зазначив, що Україна прагне вчасно сплатити РФ $400 млн за імпортований у лютому газ. “Ми маємо на сьогодні заборгованість, яку нам залишило попереднє керівництво країни – близько $1,5 млрд. Зараз, виходячи з тих коштів, які зараз до нас надходять, продовжуємо виплачувати цю заборгованість, але, звичайно, ми не можемо оплатити такими різкими темпами, щоб погасити всю заборгованість… Найближчим часом, ми хочемо вийти на погашення поточних оплат, які є. Це близько $400 млн за лютий”, – сказав він.
Як повідомлялося, в проспекті євробондів України вказувалося, що станом на 14 лютого держхолдинг виплатив російському “Газпрому” $1,28 млрд боргу за поставлений в 2013 році природний газ і $191 млн за поставлений у січні природний газ.
Раніше “Газпром” озвучив, що “Нафтогаз України” заборгував йому $2,63 млрд за поставки газу минулого року, ще $0,66 млрд повинен виплатити до 7 лютого за газ, поставлений у січні цього року.
“Нафтогаз України” об’єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас