Україну позбавлять знижки на газ з квітня - Газпром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну позбавлять знижки на газ з квітня - Газпром

Енергетика
945
Газпром ухвалив рішення не продовжувати дію знижки на газ для України з квітня.
Газпром ухвалив рішення не продовжувати дію знижки на газ для України з початку квітня, заявив голова компанії Олексій Міллер на зустрічі з прем’єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим у вівторок, 4 березня, в Москві.
“У цих умовах, коли Україна не виконує своїх зобов’язань, не виконує тих домовленостей, які були досягнуті під час підписання доповнення до контракту з надання знижки, “Газпром” прийняв рішення не продовжувати дію знижки з початку наступного місяця”, – сказав він.
У свою чергу Медведєв заявив, що Газпром повинен наполягати на повному погашенні заборгованості за газ з боку українського контрагента, і назвав правомірним рішення компанії скасувати пільгові форми поставок в сформованих умовах.
“У будь-якому випадку, звичайно, Газпром повинен наполягати на повному погашенні боргів з боку українського контрагента”, – сказав Медведєв на зустрічі з головою ВАТ Газпром Олексієм Міллером.
Крім того, Медведєв додав: “Рішення, яке ви приймаєте щодо скасування пільгових форм поставок, за цих умов вони виглядають абсолютно правомірними”.
Нагадаємо, Газпром продовжує отримувати платежі за споживання газу Україною, незважаючи на часткові затримки виплат, повідомив учасник вчорашньої презентації газового холдингу для інвесторів в Лондоні.
Як повідомлялося раніше, вже у квітні російський газ для України подорожчає. Тим часом в українському Міністерстві енергетики та вугільної промисловості пообіцяли погасити заборгованість у найближчі місяці.
Крім того, у відомстві розглядають можливість взагалі відмовитися від російського газу у випадку зростання цін або ескалації військового конфлікту, повідомляє “Комерсант-Україна”.
Зараз “Нафтогаз” проводить переговори з “Газпромом” про збереження нинішньої ціни на російський газ. Водночас на рівні міністрів консультацій немає через небажання встановити їх з російського боку, повідомив голова Міненерго Юрій Продан.
Як зазначило джерело в Міненерго, на сьогодні вживаються екстрені заходи з пошуку грошей для погашення боргів перед Росією.
“Ми вважаємо, що гроші будуть знайдені вже найближчим часом. Закривши питання з боргом, ми цілком можемо вимагати продовження газової знижки”, – заявило джерело.
За його словами, Україна зараз розглядає й інші варіанти поставок газу в разі зростання цін на паливо або загострення військового конфлікту з Росією.
“У нас є можливість імпорту 6 млн кубометрів газу з Угорщини та Польщі і технічні можливості імпорту газу зі Словаччини”, – сказав представник Міненерго.
Він також повідомив, що у разі, якщо прокачування російського палива до країн ЄС буде продовжено в колишніх обсягах, то Україна зможе отримувати зі Словаччини 10 млрд кубометрів газу на рік. Якщо ж воно скоротиться або буде зупинене, з Європи можна буде отримувати до 30 млрд кубометрів газу на рік.
“Теоретично, отримуючи газ зі Словаччини, ми взагалі можемо закрити всі внутрішні потреби в паливі”, – сказав співрозмовник видання.
Відзначимо, що вартість газу на спотовому ринку в Європі в II кварталі очікується на рівні $360-370 за тисячу кубів, що дешевше, ніж пропонує “Газпром”. Правда, угода про імпорт газу зі Словаччини поки що не підписана словацькою стороною.
Крім того, Росія навряд чи зупинить поставки газу до Європи, оскільки це економічно невигідно Газпрому, каже директор енергетичних програм центру “Номос” Михайло Гончар.
“Адже за контрактами з покупцями в країнах Євросоюзу платити неустойку повинна саме російська компанія, а не українська сторона. Що разом з 15-відсотковим падінням продажів, яке і так очікується на європейському ринку за підсумками цього року, сильно погіршить фінансові результати “Газпрому”, – заявив Гончар.
А от за словами голови альянсу “Нова енергія України” Валерія Боровика, Україна в переговорах з РФ може навіть використовувати загострення збройного конфлікту в Криму як фактор форс-мажору, який перешкоджає своєчасним розрахункам.
“Оголошена Україні війна, безумовно, є форс-мажором, що нескладно буде підтвердити в будь-якому міжнародному суді”, – заявив він.
Нагадаємо, що в березні вартість російського газу для України повинна бути такою ж, як і в лютому, – $268,5 за тисячу кубів, а в II кварталі, якщо не вдасться домовитися про продовження знижки, вона може повернутися у рівня в $400 за тисячу кубометрів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас