Конфлікт з Україною вже "з'їв" десяту частину російського ринку акцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конфлікт з Україною вже "з'їв" десяту частину російського ринку акцій

Фондовий ринок
2831
Російські біржові індекси на відкритті торгової сесії в понеділок впали, незважаючи на рішення Банку Росії тимчасово підняти ключову ставку на 1,5% до 7% річних.
Індекс РТС просів на 10,74%, до 1131,15 пункту. Індекс ММВБ обвалився на 9,52%, до 1313 пункту. Сумарна капіталізація компаній, що входять у розрахунок індексу ММВБ, в п’ятницю становила близько 18,368 трлн рублів, відповідно, втрати ринку сягають 1,8 трлн рублів, повідомляє “Інтерфакс” з посиланням на дані головного стратега БКС Максима Шеїна.
У підсумку в понеділок на “Московської біржі” не виключені “стоп-торги”. Індекс ММВБ пробив важливу підтримку 1420-1440 пунктів і закриє день нижче за неї. Втрати ринкової капіталізації торкнулися всіх секторів російського ринку акцій, і лише зростання вартості нафти дещо обмежує зниження нафтових паперів.
Торги акціями компанії “Мечел” на Московській біржі припинені через падіння ціни цих паперів на 26%.
Раніше акції “Газпрому” впали більш ніж на 11,64% (близько 300 млрд рублів). Напередодні газова монополія оголосила, що Україна може позбутися узгодженої раніше знижки на поставки газу.
Акції “Распадської” також знизилися – на 18%, “Уралкалія” – на 13,8%, ВТБ – на 11,6%. На думку аналітиків, опитаних “Інтерфакс”, цінні папери російських компаній впали на тлі можливого введення санкцій проти Москви через ситуацію в Україні.
“Роснафта” втрачає 4,5% вартості, “Лукойл” і “Сургутнафтогаз” – більш ніж 7%. Енергетичний холдинг “Інтер РАО”, орієнтований на реалізацію зарубіжних проектів, став одним з лідерів падіння – його акції опустилися на 8,6%. Папери провідних держбанків теж падають: “Сбербанку” – на 9,39%, ВТБ – на 8,26%.
Акції російських компаній, що торгуються на Лондонській фондовій біржі, продовжили падіння слідом за обвалом в Москві, повідомляє ІТАР-ТАСС. Папери “Сбербанку” просіли на початку торгової сесії на 13,6% – до 8,91 долара за одну розписку. Акції ВТБ падають на 14,22% – до 1,97 доларів за розписку. “Газпром” втрачає 17,68% (6,34 долара за розписку). Втрати капіталізації газової монополії сягнули 15 млрд доларів. “Роснафта” дешевшала на 8% – до 6,21 долара за розписку.
У минулі вихідні Росія оголосила про можливе використання збройних сил на території України: Володимир Путін вирішив допомогти росіянам у Криму та ініціював введення військ для захисту російської бази Чорноморського флоту і всього російського населення.
Ані Європа, ані США не підтримали введення російських військ на територію України і загрожують Росії серйозними санкціями. Сформована ситуація призведе до наймогутнішого відтоку капіталу з Росії, що спровокує глибше падіння фондового ринку і російської валюти.
“Російські війська залишаються на своїх позиціях, але Росію вже звинувачують в агресії. У подібній ситуації складно чекати якого-небудь позитивного руху на російському ринку, та й рубль навряд чи втримається на поточних позиціях”, – відзначає аналітик брокерського підрозділу “Відкриття” Андрій Кочетков.
“Рішення про введення російських військ до Криму може викликати загострення геополітичної напруженості, призвести до економічної ізоляції Росії та серйозних економічних наслідків”, – пояснює Олег Кроків з “Промсвязьбанка”. А трейдер “Альфа капіталу” В’ячеслав Сілаєв не чекає поліпшення, поки не “вгамуються пристрасті і ситуація в Україні не набуде визначеності”.
Кочетков не виключає різкого зниження індексів і сильного ослаблення рубля протягом тижня: “Рівень 40 рублів за долар вже не здається недосяжним”, – вважає він.
Після “кримської кампанії” на Росію повалився цілий шквал негативних заяв, що знайшло відображення на російському фондовому ринку.
Як відзначає керівник аналітичного департаменту ІК “Golden Hills-КапиталЪ АМ” Наталія Самойлова, звістки з приводу готовності Росії до військових дій, а також схвалення Ради Федерації введення військ на територію України посилили тиск на ризикові активи, серед яких більше за всіх вже постраждав і буде далі страждати рубль. Начальник інформаційно-аналітичного відділу ІК “Лайф Капітал” Валерій Півень відзначає, що ринок розмірковує над можливістю застосування економічних санкцій до Росії, а також про ризики втрати країною місця в G8, заморожування низки програм європейськими партнерами з Росією.
1 березня Рада Федерації підтримала звернення президента РФ Володимира Путіна про введення російських військ в Україну. Сенатори схвалили цю ініціативу одноголосно. Після цього країни G7 припинили підготовку до саміту “вісімки” в Сочі.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас