Україну врятують олігархи? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну врятують олігархи?

Казна та Політика
1858
2 березня нова українська влада здійснила нові призначення у переважній більшості регіонів. Але найбільшу увагу привернули до себе нові керівники Донецької та Дніпропетровської областей. Це бізнесмени, які входять до переліку найбагатших людей України, Сергій Тарута та Ігор Коломойський.
Подібні приклади були у Росії, водночас в Україні олігархи ще не залучалися до керування областями. Необхідність таких призначень на сході України, вочевидь, була викликана надзвичайною ситуацією, в якій опинилась українська державність. Насамперед йдеться про загрозу розколу України, адже в східних регіонах – тенденції щодо неприйняття нового українського керівництва та сепаратизму.
Непублічний бізнесмен-політик Тарута
59-річний Тарута посів крісло губернатора Донецької області. Він є співвласником металургійної корпорації “Індустріальний Союз Донбасу “ та президентом донецького футбольного клубу “Металург”. Досі він залишався непублічним бізнесменом. “Тарута – це людина, широко відома у вузьких колах”, – кажуть про нього експерти.
За оцінками голови Всеукраїнського союзу вчених-економістів Олександра Кендюхова, Сергій Тарута – один з небагатьох українських бізнесменів, який себе нічим не заплямував. “У нього реноме людини, яка розбирається в економіці регіону, інтелектуально обдарована, здатна критично і доволі самостійно ухвалювати рішення”,- каже економіст. Разом з тим, Кендюхов зауважив, що й попередник Тарути – Андрій Шишацький – доволі професійно та толерантно керував областю.
А на чолі Дніпропетровщини нова влада поставила співвласника групи “Приват” та групи каналів “1+1” Ігоря Коломойського. Тенденція з призначенням олігархів керівниками областей на сході України пов’язана з необхідністю забезпечити стабільність України, адже бізнес не зацікавлений в сепаратизмі та дестабілізації, каже Кендюхов в коментарі Deutsche Welle.
Крім того, губернатором Миколаївщини 2 березня призначено гендиректора миколаївського суднобудівельного заводу “Дамен Шіпярдс Океан”, 56-річного Миколу Романчука.
Посада, узгоджена з Ахметовим?
Очолювання облдержадміністрацій у Східній Україні олігархами – це не те, чого домагався Майдан, зазначив у коментарі Deutsche Welle голова донецького осередку Комітету виборців України Сергій Ткаченко. “Якщо б два місяці тому людям сказали, що їхні сподівання приведуть до таких призначень, у це б ніхто не повірив”, – вважає він.
Утім, з точки зору нинішньої ситуації – це правильний хід, каже експерт. З одного боку, Тарута – це постать, яка протистоїть настроям існуючої місцевої влади, що збанкрутіла в політичних іграх, спочатку – антимайданівських, наразі – сепаратистських. З іншого боку, це опора на місцевий бізнес, який має авторитет у регіоні. “На моє особисте переконання, Тарута будуватиме свою політику в регіоні у тандемі з Ринатом Ахметовим. В будь-якому разі Ахметов має показати публічно свою підтримку, тоді це буде мати сенс. Я вважаю, що на даному етапі у них спільне бачення і розуміння, як виходити з кризи”, – каже Ткаченко.
По суті, такі призначення – це ставка на те, що олігархи за рахунок свого впливу і своїх фінансових ресурсів врятують країну від розколу. На думку Ткаченка, ймовірно, кандидатура Тарути – це результат спільних домовленостей між новою владою та Ахметовим.
Президент концерну СКМ та донецького “Шахтаря” 2 березня звернувся із заявою до українців, у якій закликав громадян до єднання “заради цілісної та неподільної України”. У заяві, яку передало агентство “Інтерфакс”, Ахметов закликав підприємницькі кола сприяти мирному регулювання, “не шкодуючи жодних матеріальних ресурсів”.
Очікується чиновницький саботаж
Можна згадати, як під час виборчої компанії 2004 року Тарута підтримував Ющенка. Але насправді це не має значення, зазначає Ткаченко. Оскільки він у першу чергу бізнесмен , а не політик, і у своїх діях буде керуватися економічною доцільністю. Водночас експерт не виключає, що справжньою проблемою для нових губернаторів на сході України може стати саботаж з боку місцевих посадовців. “Вони емоційно внутрішнє ображені, вони служили режиму, який впав. І багато чиновників не бачать перспективи для себе. Все це може призвести до того, що новим губернаторам доведеться боротися із саботажем”, – зауважує Ткаченко.
Каріна Оганесян
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас