Ситуацію в Криму оцінили як небезнадійну для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуацію в Криму оцінили як небезнадійну для України

Казна та Політика
13126
Після вторгнення до Криму в ніч на неділю голова РНБО Андрій Парубій написав у соціальних мережах, що його помічнику зателефонували з військкомату і попросили прибути в неділю в рамках заходів мобілізаційного плану.
Сам Парубій також оголосив про мобілізацію, що фактично означає перехід на воєнний стан, однак генерали Міноборони кажуть, що він поквапився з різкими формулюваннями. В жодному офіційному документі не було вказано про початок мобілізації. Лише про навчальні збори військовозобов’язаних (згідно з рішенням РНБО). Але всі неділю досвідчені користувачі соцмереж з патріотичним настроєм штурмували столичні військкомати.
Генерал армії стверджує, що на даному етапі взагалі таке поняття, як мобілізація, не використовується. Рада вирішила, що оголошувати військовий стан передчасно, але перевела армію у стан підвищеної боєготовності, і всі стратегічні об’єкти взяті під посилену охорону. Зараз до військкоматів запрошують тільки військових фахівців, які можуть бути корисні для вирішення ситуації, що склалася.
Адмірал-перебіжчик
Міністр МВС Арсен Аваков поки що пише іронічні пости в Facebook, як російські емісари розгулюють по наших частинах, пропонують завербуватися в російську армію і просяться в туалет. Тим часом нашим військовим на півострові поки що довелося випробувати найсильніший пресинг – майже всі частини блокуються російським спецназом, але наші морські піхотинці відкинули кілька ультиматумів росіян скласти зброю, забарикадувалися і пообіцяли оборонятися.
Серйозним ударом стала зрада новопризначеного командувача ВМС Дениса Березовського, який присягнув на вірність Криму (ходять чутки, що він – громадянин Росії). Військові кажуть, що прорахунок з призначенням Березовського стався через те, що адмірал Ігор Тенюх, який представив його до призначення, був відірваний від армії і не володів ситуацією. Учора ввечері стало відомо, що Березовський переметнувся вже після того, як міністр оборони Тенюх зняв його з посади командувача ВМС за наказ по флоту не чинити опір і призначив контр-адмірала Гайдука.
Товариші по службі по-різному характеризують Березовського. За словами екс-начальника прес-центру ВМС України Миколи Недогибченка, Денис Березовський почав свою кар’єру в 90-х роках. «Спочатку він служив в ескадрі різнорідних сил ВМС​​, потім був командиром фрегата «Гетьман Сагайдачний» (2002-2005 роки). Після цього став заступником начальника ескадри, а вже потім – її командиром», – сказав нам Недогибченко. За його словами , державну зраду Березовського можна пояснити тільки бажанням вислужитися: «Не знаю його мотивів, але думаю, що це бажання кар’єрного росту і спосіб вислужитися. Але зрадників ніхто не любить», – говорить Недогибченко. Як говорить один товаришів по службі Березовського, «він був рішучою людиною. Я служив на кораблі «Гетьман Сагайдачний» під його командуванням. Я не можу оцінювати його вчинок, але зараз Крим відрізаний від Києва. І ми, кримчани, зараз дивимося на ситуацію інакше – за ці дні не раз вже доводилося бути під дулами автоматів».
«Заяву Березовського ніхто не підтримав з моряків. І якби він залишився на посту головнокомандуючого, його накази б не виконували, – говорить полковник запасу Сергій Осипов. – Він зрадник. І я як офіцер йому руки б не подав. Зараз ми готові стояти до останнього, як би важко не було».
Головне – утримати Херсон
Військовий експерт Дмитро Тимчук вважає, що сама боєздатна одиниця в автономії – це 36-а окрема бригада морської піхоти, яка зараз тримає облогу в Перевальному. Якщо їх зімнуть, то подальша доля протистояння вирішена. Адже, за найскромнішими оцінками, до Криму перекинуто близько 6 тисяч десантників.
- Проблема, з якою ми зіткнулися зараз в нашій армії, закладалася давно, адже в 2005 році президент Віктор Ющенко підписав програму розвитку Збройних сил, орієнтовану на вступ до НАТО. Сили альянсу передбачають, що кожна країна має конкретну спеціалізацію. Наприклад спеціалізацією нашої армії було зумовлено інженерно-саперну справу і авіатранспортні перевезення.
За програмою, українську армію скорочували під стандарти НАТО, однак через п’ять років з приходом Віктора Януковича були внесені зміни до військової доктрини і ми стали декларувати позаблоковий статус. За словами Тимчука, це означало, що, навпаки, потенціал армії тепер потрібно нарощувати, однак армію продовжували скорочувати. У результаті ми отримали всі ті проблеми, які маємо на сьогодні.
- Якщо розглядати конфлікт у Криму зі стратегічної точки зору, то півострів живиться водою і електроенергією з Херсонщини, тому нам необхідно зараз кинути всі сили, щоб противник не зайняв цю стратегічну область, інакше півострів буде втрачений, – вважає військовий експерт.
Головна зброя – дипломатія
Сергій Згурець, керівник дослідницьких програм Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння, вважає, що ситуація в Криму зараз складна, але не безнадійна.
- На допомогу кримським частинам дуже швидко можуть бути перекинуті 25-а бригада десантників з Дніпропетровська, 79-а аеромобільна бригада з Миколаєва, – вважає Згурець. – Є ще наша елітна вертолітна бригада, що пройшла Ліберію і Сьєрра-Леоне. Їх теж можемо відкликати в крайньому випадку з миротворчої місії.
Військовий фахівець вважає, що не зайвим буде створити укріплені райони на східних кордонах, адже фактично Донецька і Луганська області не прикриті іншими частинами, крім прикордонників та протиповітряної оборони.
- За чисельністю наша відмобілізована армія може сягти і мільйона осіб, для порівняння: у Росії зараз в рушницю поставлені 1 млн 100 чоловік (без мобілізації. – Авт.), але звичайно ж ми сильно поступаємося їм у техніці та вогневій міцності, – говорить Згурець. – Тож поки що вся надія на міжнародний вплив, який чинять країни Великої сімки на Росію. Наша головна зброя – дипломатія.
Віктор Андрєєв
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас