Щоб зробити українські шахти безпечними, потрібно 1,5 млрд грн - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Щоб зробити українські шахти безпечними, потрібно 1,5 млрд грн - експерт

Енергетика
816
На забезпечення українських шахт системами безпеки “УТАС” необхідно близько 1,5 млрд грн. Про це розповів перший заступник голови Незалежної профспілки гірників України Анатолій Акімочкін.
За словами А.Акімочкіна, проблема забезпечення шахт системами безпеки назріла вже давно.
“Все те обладнання, яке сьогодні є на шахтах, на жаль, вже давно застаріле, потребує модернізації. У нас сьогодні є потужні установки, краще яких нічого не придумали – системи “УТАС”, які контролюють практично все – від питань безпеки до шкідливих факторів. Вона одночасно і контролює, і управляє – якщо виникають небезпечні фактори, система миттєво все вимикає, що дозволяє уникнути виникнення серйозних ситуацій на підприємствах”, – пояснив А.Акімочкін.
За його словами, на деяких шахтах система вже встановлена, ефективність її використання доведена досвідом.
“Система встановлена на 37 шахтах різних форм власності. Всього у нас в Україні не більше 150 шахт працюють. Одна система в середньому коштує 11-15 млн грн, тобто можна підрахувати витрати і запланувати їх встановлення. Зрозуміло, що не на всіх відразу, можна протягом 10 років, але ми могли б повністю покрити цією системою всі вугільні підприємства. І це призвело до суттєвих результатів, адже механізм “УТАС” дозволяє попередити втручання людського фактора в систему”, – зазначив експерт.
Таким чином, впровадження системи на шахтах буде коштувати близько 1,5 млрд грн.
Нагадаємо, на шахті “Холодна Балка” Державного підприємства “Макіїввугілля” (Донецька область) ввели в експлуатацію Уніфіковану телекомунікаційну систему диспетчерського контролю та автоматизованого керування гірничими машинами і технологічними комплексами (УТАС).
Довідка: Головною метою і призначенням систем УТАС (уніфікованої телекомунікаційної системи диспетчерського контролю та автоматизованого керування гірничими машинами і технологічними комплексами) є запобігання на вугільних підприємствах вибухам, пожежам, аваріям, у тому числі з груповими нещасними випадками.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас