Росія виступатиме проти включення боргу України перед РФ за євробондами до загального пакету реструктуризації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія виступатиме проти включення боргу України перед РФ за євробондами до загального пакету реструктуризації

Кредит&Депозит
1147
Ризик непогашення Україною євробондів на $3 млрд, викуплених Росією, є, але він невеликий, в будь-якому випадку РФ буде проти включення цього боргу до яких-небудь загальних багатосторонніх пакетів реструктуризації, заявив журналістам заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак.
“Ніхто не очікував, що ситуація буде розвиватися за драматичним сценарієм. У моїй практиці не було випадку, щоб держателем суверенних бондів емітента виступав інший суверен, як у нашому випадку. Відповідно, я не пригадаю, щоб такого роду зобов’язання не виконувалися, а потрапляли в реструктуризацію і, тим більше, частково анулювалися. У цьому сенсі ризики у нас, напевно, є, але вони абсолютно іншого плану і вони не такі великі”, – зазначив він.
За словами заступника міністра, “в будь-якому випадку ми будемо виступати проти включення боргу України з облігаційної позики до якоїсь схеми реструктуризації”. “Це було б несправедливо”, – підкреслив він.
Говорячи про ймовірність надання Україні решти $12 млрд з $15 млрд, оголошених в кінці 2013 року, С.Сторчак зазначив, що “юридичних зобов’язань таких (надати всю цю суму – прим. ІФ- АФІ) немає”. “Мова піде про новий раунд переговорів і нових домовленостях. У якому вигляді вони будуть оформлені, час покаже”, – сказав він.
Заступник міністра підкреслив, що з українським боргом за євробондами перед Росією не може бути ситуації, як у Греції, “коли власники грецьких облігацій просто змушені були приєднатися до масштабних списань своїх активів”. “Private sector involvement тут неможливий. (…) У нас цей випадок не проходить, я так вважаю”, – зазначив він.
“Можна припустити, що фінансова ситуація буде складна і ресурсів, щоб повернути цей борг, не буде, в будь-якому випадку буде багато рішень, пов’язаних з вирішенням фінансових проблем України. Я думаю, що наші вимоги за облігаціями не будуть являтися елементом пакета (загального пакету реструктуризації боргів України – прим. ІФ- АФІ)”, – сказав С.Сторчак. За його словами, якщо і будуть прийматися якісь рішення щодо цьому боргу, то на двосторонньому рівні.
“До пакету, в загальну кредитну масу ми не дозволимо ці грошові кошти включити”, – підкреслив заступник міністра.
“Звичайно, можна виходити з того, що у дебітора буде складне фінансове становище, що він в силу різних обставин не зможе повернути нам через 2 роки, як ми домовилися, грошові кошти, вкладені в його інструменти. Хоча 2 роки досить великий термін для такої країни, як Україна, ближче до ситуації будемо дивитися. Завжди існує опція обміну одного інструмента на інший”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас