Підсумки революційних вихідних: Нові глави України та їхні перші рішення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки революційних вихідних: Нові глави України та їхні перші рішення

Казна та Політика
1369
Ситуація в країні змінюється неймовірно швидко: у суботу у держави з’явилися нові тимчасові керуючі, на свободу вийшла екс-прем’єр Юлія Тимошенко, а президента Віктора Януковича фактично змістили. Щоправда, зустріч ув’язненої № 1 викликала неоднозначну реакцію, як і ситуація навколо призначень. З чуток, колишні опозиціонери вже почали лаятися через посади.
Рада в суботу засудила прояви сепаратизму (цього дня в Харкові зібрався з’їзд депутатів південного сходу) і доручила СБУ підготувати до понеділка звіт про розслідування повідомлень про посягання на територіальну цілісність і сепаратні переговори з іншими країнами про можливе розділення країни.
Також депутати прийняли низку кадрових рішень: з посад спікера та віце-спікера звільнили Володимира Рибака та Ігоря Калетника, були відсторонені в.о. голови МВС Віталій Захарченко та голова ГПУ Віктор Пшонка. Спікером Верховної Ради став Олександр Турчинов, йому ж доручили координування роботи Кабміну. Призначенням Турчинова були незадоволені в першу чергу регіонали і екс-регіонали – вони просили внести менш заангажовану кандидатуру, але їх не послухали. «Він тримає крісло для Юлі», – тут же промайнуло в соцмережах. Призначили тимчасових керуючих силовими структурами: МВС очолив депутат від «Батьківщини» Арсен Аваков (за даними ЗМІ, 59-й у рейтингу найбагатших людей України, проте сам депутат запевняє, що це неправда і він не знає, звідки у журналістів такі дані. – авт.), СБУ – депутат від УДАРу Валентин Наливайченко, ГПУ – свободівець Олег Махницький, Міноборони – генерал Володимир Замана. Депутатські мандати повернули тим, хто їх втратив за рішенням суду – Сергію Власенку, Олександру Домбровському і Павлу Балозі. Також нардепи повернули Конституцію-2004 і звільнили Тимошенко.
Але найгучнішою рішенням стало зміщення Януковича: Рада визнала його таким, що самоусунувся від виконання своїх обов’язків і призначила вибори президента на 25 травня 2014-го. «За» проголосували 328 депутатів: 36 регіоналів, 99 позафракційних, 86 депутатів від «Батьківщини», 41 ударівець, 36 свободівців і 30 комуністів. А в неділю Турчинова визнали ще й в.о. президента. «Рішення було прийнято за логікою революційної доцільності. Щоб уникнути краху, потрібно діяти з етики справедливості та відповідальності, а не «в точності» за буквою закону, – сказав нам політолог Володимир Фесенко. – Принцип «нехай впаде світ, але буде право», тут не подіє. Іншого вибору просто не було, всі вчорашні призначення на посади відповідали тій самій логіці. Це до президентських виборів». Депутати пояснюють: потрібно швидко зняти напругу в країні. «Призначення потрібно було робити швидко і ефективно. Це переломило ситуацію в Україні. Головне, щоб ці люди змогли швидко взяти ситуацію під контроль. Майдан вимагав швидких рішень, він сам провів призначення», – сказав нардеп з «Батьківщини» Андрій Парубій. Коментуючи кандидатуру нового голови МВС, він сказав: «На той момент Аваков був найбільш адекватним». Захищають нардепи також Махницького і Наливайченка. «Махницький – професійний юрист, він працював у системі Генпрокуратури, це людина з досвідом. Наливайченко – кадровий дипломат, був на посаді голови СБУ і не був причетний до корупційних схем і політичних скандалів. Але всі призначення тимчасові», – сказав «Сегодня» депутат від УДАРу Павло Розенко.
Екс-регіонали не так задоволені призначеннями. «Головне – зупинити війну, не дати їй перекинутися в регіони. Не так просто Запоріжжя, Луганськ і Донецьк сприймають те, що відбувається в Києві. Щодо кандидатур скажу: те, що посади отримали лише опозиціонери, говорить про революційну доцільність. Добром це не закінчиться», – сказав «Сегодня» вже позафракційний депутат Ярослав Сухий. Самі новопризначені кажуть: головне – не допустити сепаратизму і розгулу злочинності. «Ми працюємо, щоб зупинити сепаратизм. Для цього потрібно зупинити кримінальні банди, які провокують і скоюють злочини… Поки що нічого не вдалося зробити», – сказав нам Валентин Наливайченко.
Підсумки революційних вихідних: Нові глави України та їхні перші рішення
Пошуки Януковича
У суботу соцмережі заполонили чутки про можливі переміщення президента Віктора Януковича: у Києві його не було. Варіанти були різні: звучали і Емірати, і Харків, і Донецьк. Також ЗМІ написали, що він встиг зустрітися з Тимошенко. «Якби він зайшов до мене в камеру, то їхав би вже в наручниках в Гаагу», – запевнила екс-прем’єр.
Пройшли і чутки, що президент сам подав у відставку. Але його спростувала радник глави держави Ганна Герман, а в Мережі з’явилося відеозвернення Януковича. Загальний меседж: в країні – переворот: «Я не збираюся подавати у відставку, не виїду з України і нічого підписувати не буду з бандитами». Рішення Ради про своє відсторонення він також не визнав.
Але вчора від Януковича відхрестилася навіть ПР: «Відповідальність за людські жертви лежить на Януковичі і його найближчому оточенні». Ані в ЄС, ані в Росії за нього не заступилися. «Ніякого перевороту в Києві немає», – заявив МЗС Польщі Радослав Сікорський. «Янукович втік… Жалюгідний кінець президента», – написав у соцмережі і голова Комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков.
Звільнили міністрів і скасували закон про мови
Вихідних у нардепів не буде. Сьогодні Рада відкриє засідання о 16:00, а з 11:00 депутати зберуться на погоджувальну раду: обговорять формування нової коаліційної більшості і складу Кабміну. Вчора ці питання залишилися за кадром, тому голова Ради і в.о. президента Олександр Турчинов дав лідерам фракцій і депутатським групам строк до вівторка.
КОАЛІЦІЯ І КАБМІН. До нової парламентської більшості мають увійти ударівці, бютівці, свободівці, позафракційні і частина колишніх регіоналів, яких до вчорашнього дня стало вже 72 (у п’ятницю вийшли 32 людини, в суботу – 37, а вчора – ще троє). А на посаду прем’єра, принаймні вчора вранці, було двоє – Арсеній Яценюк і Петро Порошенко. «Питання формування коаліції і Кабміну були вчора в порядку денному, – підтвердив нардеп від «Батьківщини» Микола Томенко. – Не виключено, що депутати сформуються в 2-3 депутатські групи по 32 особи (з позафракційних і колишніх регіоналів. – Авт.)». Ближче до обіду стало зрозуміло, що ані коаліцією, ані Кабміном займатися не будуть. Каменем спотикання стала поява на політичній арені Юлії Тимошенко. «Зараз тривають консультації, щоб зробити Юлю прем’єром. Але багато опозиціонерів проти», – сказало нам джерело в «Батьківщині». Настрої в опозиції змінювалися мало не щохвилини. Спочатку Микола Томенко заявив, що основних кандидатур на пост прем’єра вже три: «Тимошенко, Яценюк і Порошенко. Обговорювався Тігіпко, але він не з’явився на нічне засідання (у п’ятницю. – Авт.) І втратив можливість». «ПР не голосуватиме за Тимошенко. Але багато залежить від того, чи увійде ПР в коаліцію», – сказав регіонал Юрій Мірошниченко. Потім настрої в опозиції знову помінялися. «Прошу не розглядати мою кандидатуру на пост прем’єра», – заявила Юлія Тимошенко. А ось Петро Порошенко – готовий. «Трагедія на Майдані повинна застерегти парламент від повторення помилок минулого, коли головною метою був поділ посад. Починати треба не з квотних принципів, як це зараз хтось намагається зробити. Якщо кадрові призначення розсварять (нардепів. – Авт.), значить, політики недостойні Майдану і людей. Я робив якісь кроки не для того, щоб зайняти посаду. Чи готовий я до посади (прем’єра. – Авт.)? З точки зору компетенції – так», – сказав Петро Порошенко.
ЗАКОНИ. Незважаючи на несформовані коаліцію і Кабмін робочий день депутатів був напруженим. Насамперед Олександра Турчинова призначили в.о. президента. Потім нардепи взялися звільняти в.о. членів Кабміну. Почали з міністрів охорони здоров’я, закордонних справ і освіти – Раїсу Богатирьову, Леоніда Кожару і Дмитра Табачника звільнили від виконання обов’язків. Не забули про суди: тепер призначати і звільняти служителів Феміди буде Рада (раніше суддів призначали президент, Рада та Вища рада юстиції. – Авт.). Здавалося, після всього нардепи вже нічим не зможуть здивувати. Але під кінець засідання Рада скасувала нашумілий у 2011-му закон про мови. За це проголосувало 311 депутатів! «З представниками нацменшин ми домовилися, що зараз буде діяти закон про мови в редакції 1989-го. Найближчим часом ми приймемо новий закон про мови, який задовольнить всіх», – заявив лідер «Свободи» Олег Тягнибок. Але в Росії своя точка зору. «Скасування регіонального статусу для російської мови – негативний сигнал. Це може спричинити звуження російськомовного, у тому числі освітнього простору», – заявив голова комітету Держдуми у справах СНД Леонід Слуцький. Проте парламент вже приступив до розробки нового «мовного» закону. Очікується, що в цьому документі українська мова буде закріплена як єдина державна.
Чиновники залишають країну
З Донецького аеропорту в суботу намагалися вилетіти екс-генпрокурор Віктор Пшонка з в.о. глави Міндоходів Олександром Клименком. «Ми виконали доручення правоохоронців і відмовили у вильоті. У залі офіційних делегацій аеропорту їх охорона вчинила фізичний опір», – сказав Сергій Астахов. Спробував своє щастя в Донецькому аеропорту й екс-голова МВС Віталій Захарченко. Але і його спроба провалилася – його не випустили через відсутність необхідних документів. А от екс-віце-спікеру Ігорю Калетнику, за словами нинішнього в.о. голови МВС Арсена Авакова, вдалося виїхати до Росії. Але прикордонники це не підтверджують. Виїхали до РФ (нібито в Грозний) і губернатор Харківщини Михайло Добкін разом з мером Харкова Геннадієм Кернесом. Останній, щоправда, вчора, повернувся в Україну. Каже: спочатку він був у Росії, звідти злітав до Женеви на ділову зустріч, і більше залишати країну не має наміру. Такої ж думки дотримується і екс-спікер Володимир Рибак. Зараз він у Донецьку на лікуванні, але через кілька днів повернеться до Києва і вийде на роботу в Раду.
Олександра Захарова, Зеленюк Христина, Варвара Ткачова
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас