Акумульованих коштів населення в банках більш ніж достатньо для активізації економіки - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акумульованих коштів населення в банках більш ніж достатньо для активізації економіки - експерт

Казна та Політика
694
Ключовим завданням для банківського сектора на сьогодні є збільшення кредитування економіки. Таку думку висловив економічний експерт Михайло Міщишин, коментуючи пропозицію окремих фінансистів підвищити ставки депозитів для залучення у банківський сектор більшого обсягу вкладів населення.
«Вже зараз однією з головних проблем української економіки є якраз не брак грошей на банківських депозитах, які треба підвищити, щоб привернути грошей ще більше. А прямо протилежне – те, як перенаправити вже зібрані кошти на кредитування бізнесу», – заявив експерт.
За його словами, зараз у населення на руках і на банківських рахунках акумульовано близько $50-80 млрд. «Для реалізації програми активізації економіки України необхідна набагато менша сума – $50 млрд. Але банкірам простіше грати на курсових різницях, ніж зв’язуватися з набагато більш клопіткими інвестиційними програмами», – зазначив експерт, акцентуючи увагу на тому, що незважаючи на достатній рівень наявності вільних коштів, українські фінансові установи все ще слабо кредитують економіку.
«Цікаво, що з кінця минулого і на початку нинішнього року середня ставка за кредитами в Україні впала до 15-16,5% із зафіксованих в листопаді 2013 року 23,4%. Подібне зниження ставок кредитування іще недавно здавалося неможливим у принципі. Очевидно, що саме зараз НБУ і уряду України необхідно постаратися закріпити цей хороший тренд, і ще більше знизити ставки кредитів», – сказав Міщишин.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас