Претензії імпортерів до НБУ виглядають "дивно" - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Претензії імпортерів до НБУ виглядають "дивно" - думка

Казна та Політика
4462
НБУ не обмежує роботу імпортерам, а тільки ставить перепону для сірого імпорту, тому претензії низки бізнес-об’єднань до регулятора виглядають досить дивними. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
“Прийняття НБУ постанов № 48 та № 49 – це багато в чому вимушений захід, щоб стабілізувати ситуацію у фінансовому секторі і тим самим заспокоїти паніку, яка була спровокована Майданом і опозиціонерами, які захопили державні будівлі та місцеві органи влади. Та обставина, що НБУ ввів вимогу резервування коштів для імпортерів, носить скоріше захисний характер, який дозволяє захистити наш валютний ринок від нелегального переведення в готівку і сірих схем з виведення валюти в офшори”, – зазначив експерт.
У зв’язку з цим, на думку Олександра Охріменка, дуже дивними виглядають претензії таких структур, як Асоціація “Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України”, Асоціація “Укрпапiрпром” і ВАТ “Укрпластик”, які заявляють про негативний вплив на імпорт таких вимог, як резервування грошей на купівлю валюти, а також можливість контролюючих органів перевірити зовнішньоекономічні договори на фіктивність.
“Примітно, що крім цих трьох структур, інші імпортери, які працюють в тих самих секторах економіки, не висували претензій до постанови НБУ. Фактично НБУ не обмежує роботу імпортерам, а тільки ставить перепону для сірого імпорту, а це цілком зрозуміле явище в умовах нашого ринку”, – підкреслив президент Українського аналітичного центру.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас