Безготівковий курс гривні цього тижня може коливатися в рамках 8,8-9,1 грн./$ - прогноз банкірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безготівковий курс гривні цього тижня може коливатися в рамках 8,8-9,1 грн./$ - прогноз банкірів

Валюта
2035
«Ми очікуємо на пожвавлення купівельної активності і відповідно посилення попиту на долар з боку компаній, якого не було минулого тижня в силу введених обмежень», – сказав нам начальник казначейського управління ПУМБ Антон Стадник.
Нагадаємо, що з 7 лютого імпортерам заборонили купівлю інвалюти на міжбанку в той же день, коли для цього була зарахована гривня. Придбати ВКВ дозволяється не раніше, ніж на 6 день.
«Попит на валюту був відкладений, тому в понеділок може виникнути деякий ажіотаж. Вийде чи не вийде на торги Нацбанк, залежатиме від обсягу заявок на купівлю та продаж валюти. Не думаю, що заздалегідь варто давати прогнози, вважаю, НБУ буде контролювати ситуацію. Але впевнений, що курсу 9,5 грн./$ він точно не допустить, і раніше вийде на міжбанк і вирівняє ситуацію», – зазначив в інтерв’ю «Вістям» член правління Platinum Bank Юрій Блащук.
Досить оптимістичні прогнози на цей тиждень дає і керуючий партнер Capital Times Ерік Найман. «Вважаю, курс вдасться утримати в межах 8,8 грн/$ – це найбільш оптимальний зараз варіант. За гіршого ж розвитку подій (якщо Нацбанк не зможе контролювати ситуацію), він докотиться до 9-9,1 грн, а може і подолати цю позначку», – припустив керуючий партнер Capital Times Ерік Найман.
Експерти впевнені, що НБУ буде намагатися максимально економити свої золотовалютні резерви, а тому якщо і зважитися на продаж долара, то в дуже обмежених обсягах. Відзначимо, що за січень міжнародні резерви Нацбанку скоротилися на $2,6 млрд. (до $17,8 млрд.).
«Валютний запас центробанку скорочується дуже активно, по суті, йому вже нічим втручатися у валютні торги. Тим більше, що за політичної невизначеності в утриманні курсу немає сенсу. Витрачати резерви зараз просто необачно. Попит же на валюту дійсно зросте, тож, думаю, що курс може підійти до позначки в 9 грн/$», – сказав «Вістям» керуючий директор інвесткомпанії Dragon Capital Дмитро Тарабакін.
Фінансисти дають різні тимчасові прогнози. За одним, різкий скачок попиту на безготівковий долар відбудеться вже в понеділок. За іншими – не раніше вівторка. Оскільки доларові платежі 17 лютого будуть припинені через національне свято в США – День Президентів (Presidents’ Day). Американські банки не будуть обслуговувати доларові рахунки через вихідний день.
У п’ятницю на українському валютному ринку спостерігалася досить спокійна ситуація. «Вранці торги відкрилися курсами 8,79-8,85 грн/$. Потім вони стали зростати, і до 11.00 досягли позначки 8,80-8,84 грн/$. До 12.00, коли на міжбанку з’явилося більше пропозиції, котирування просіли до 8,77-8,81 грн/$. Після обіду, коли реальна пропозиція пішла, курс знову підріс, і закривалися торги вже на рівні 8,79-8,81 грн/$», – розповів «Вістям» Антон Стадник.
Олена Лисенко, Юлія Полєхіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас