Гіперінфляція Україні не загрожує - це "сезонне явище", запевняють деякі експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гіперінфляція Україні не загрожує - це "сезонне явище", запевняють деякі експерти

Валюта
2115
У січні на банківських рахунках і на руках у українців стало менше грошей. Нацбанк повідомив про зниження грошової маси та монетарної бази. Причини цього явища природні.
За даними регулятора, гривнева маса «просіла» на 1,8%, а база – на 4,1%. Зменшення обсягів «готівки» у гаманцях людей – сезонне явище, природне для післясвяткового січня, пояснюють експерти.
Ну, а відтік гривневої маси з банківських кореспондентських рахунків має кілька причин. Минулого місяця трохи впав обсяг депозитів – під кінець січня частина українців, піддавшись паніці, взялися знімати свої вклади.
Крім того, як розповів нам президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, зниження грошової маси та монетарної бази сталося завдяки активності регулятора: у січні НБУ виходив на ринок з інтервенціями, а також вилучав надлишки гривні, щоб у банків не було додаткової спокуси витратити ці гроші на купівлю доларів «про запас» і таким чином спровокувати ажіотажний попит на «зелений».
Експерти зустріли повідомлення НБУ про те, що грошей стало менше, з оптимізмом. За їхньою оцінкою, це саме по собі означає, що на сьогодні в країні відсутні передумови для гіперінфляції і різкої девальвації національної валюти.
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас