Україна може повернутися до практики вільних економічних зон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може повернутися до практики вільних економічних зон

Казна та Політика
755
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України не виключає повернення України до практики формування вільних економічних зон, особливо в прикордонних регіонах, як інструменту розвитку окремих територій в розрізі залучення інвестицій, створення виробництв і підвищення зайнятості населення. Про це в ході брифінгу в Мінекономрозвитку заявив перший заступник міністра Анатолій Максюта.
“Щоб інвестор завів інвестиції, потрібно бути готовим створити для нього привілеї в порівнянні з іншими країнами, порівнянними з Україною . Більше того, потрібно створити банки, компанії, готові надати ресурси за ціною, зіставною з фактичної рентабельності виробництва, – сказав Максюта, – думаю, що можна повернутися до практики вільних економічних зон, але не в тому варіанті, в якому вони існували раніше. А зробити зони експортно-орієнтованого типу”.
При цьому він уточнив, що таких зон не може бути багато. “Вони повинні бути там, де є проекти. Вони можуть бути, у нас є пропозиції по Закарпаттю, по півдню України”, – зазначив чиновник, додавши , що обов’язкова умова формування зони вільної торгівлі – близькість до кордону, щоб можна було без труднощів завезти сировину або товари і вивезти їх. Ми таким чином отримаємо робочі місця і платежі до бюджету”, – підкреслив Максюта.
Вільна економічна зона – це обмежена територія держави, на якій встановлюються митний, податковий, фінансовий та організаційно-правової режими діяльності суб’єктів підприємництва для активізації економіки та інтеграції у світове господарство. Як правило, СЕЗ передбачає наявність цілого набору пільг, що дозволяє швидко відкривати виробництва і вести господарську діяльність.
На початку 2000 -х років в Україні були сформовані 11 спеціальних економічних зон і територій пріоритетного розвитку. Їх основною метою був розвиток виробничих і депресивних регіонів України. Однак своєї мети ВЕЗ і ТПР не досягнули: вони служили переважно так званими “податковими гаванями “ усередині країни. У цьому зв’язку в 2005 році уряд прийняв рішення ліквідувати СЕЗ і ТПР на території України.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас