Газова блокада: Нафтогаз обмежує поставки газу 11 регіонам України через величезні борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газова блокада: Нафтогаз обмежує поставки газу 11 регіонам України через величезні борги

Енергетика
2516
НАК Нафтогаз України заявляє, що змушений обмежити поставки природного газу для злісних неплатників.
За даними компанії, на сьогодні заборгованість підприємств комунальної теплоенергетики за спожитий природний газ перед національною акціонерною компанією Нафтогаз України становить близько 25,5 мільярдів гривень.
У зв’язку з цим компанія направила телеграми керівникам областей, що мають найбільшу заборгованість за споживання природного газу (Вінницька, Житомирська, Запорізька, Львівська, Чернігівська, Черкаська, Херсонська, Сумська, Одеська, Волинська та Кіровоградська).
Компанія повідомила регіонам, що «поставки природного газу превентивно обмежуються до технологічного мінімуму у зв’язку з порушенням умов договорів і накопиченням значної заборгованості за спожитий природний газ».
Нафтогаз нагадує, що відповідно до вимог закону, природний газ в Україні реалізується лише за умови стовідсоткової оплати споживачами природного газу.
Також за законодавством, відповідальність за теплопостачання покладена на органи місцевого самоврядування.
Раніше Нафтогаз України звернувся до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, представників регіональної виконавчої влади, керівників підприємств теплоенергетики з вимогою вжити всіх можливих заходів щодо термінового погашення існуючої заборгованості за спожитий природний газ.
Подальше зростання заборгованості підприємств комунальної теплоенергетики за спожитий природний газ ускладнює своєчасне виконання компанією контрактних зобов’язань перед Газпромом.
Нагадаємо, 11 лютого в.о. міністра аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк повідомив, що ціна газу та електроенергії буде знижена для можливості інтенсивного розвитку тепличного господарства в Україні.
Другий транш Росії залежить від виплати боргів
Голова Мінфіну РФ Антон Сілуанов 8 лютого заявив про зв’язок переказу Росією другого траншу Україні з виконанням Києвом зобов’язань з розрахунку за російський газ.
“Ми чекаємо виконання зобов’язань українською стороною з розрахунків за газ. Все ж таки сума там немаленька. З січня повинна бути проплата, вона поки що не здійснена, тому все ж таки хотіли, щоб ми разом виконували один перед одним наші зобов’язання”, – заявив Сілуанов.
У грудні 2013 року Росія і Україна досягли домовленостей про значне зниження ціни на газ і кредит на $15 млрд.
Наприкінці січня в.о прем’єр-міністра Сергій Арбузов заявляв, що Україна розраховує найближчим часом отримати другий транш кредиту РФ у розмірі $2 млрд.
Раніше повідомлялося, що РФ хоче пов’язати виділення нових траншів Україні з реформами.
Наприкінці минулого року Україна і Росія домовилися про зниження ціни на газ і кредит для Києва. За домовленостями, Росія у 2013 і 2014 роках купить євробонди України на 15 мільярдів доларів. Перший транш облігацій на 3 мільярди доларів вже придбаний.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас