Майдан не винен в економічній кризі та девальвації гривні - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майдан не винен в економічній кризі та девальвації гривні - банкіри

Казна та Політика
7741
Популярну думку про те, що причиною нинішньої економічної кризи став Майдан, сьогодні спростували Степан Кубів (народний депутат України, голова Комітету ВРУ з питань фінансів і банківської діяльності, екс-голова “Кредобанку”) та Олександр Сугоняко (президент Асоціації українських банків з 1993 року).
Експерти вважають, що справжні причини полягають в низьких макроекономічних показниках за останні три роки, плачевних доходах до бюджету і низький рівень підготовки кадрів НБУ та уряду.
Так, Сугоняко наводить цифри за 2013 рік, за якими зростання ВВП України становило 0%, вся промисловість просіла на 4,7%, металургія втратила 6%, машинобудування – 14%, хімпром просів на 18%, а нафтопереробка – на 25%.
Плюс показували лише гірничодобувна галузь (+0,4%) і сільське господарство (+13%). На думку Сугоняко, саме останнє більш-менш витягло ситуацію.
Експерт також відзначає, що торгівля за рік зросла на 10%, але за умов промислового спаду це означає, що ми торгуємо тим, що імпортуємо, а не виготовляємо. “Негативне сальдо за товарами становить майже 20 млрд грн, – говорить він. – Це означає, що ми купили на 20 млрд більше товарів, ніж продали. Звідки на це гроші? Це позичені кошти з-за кордону. І їх доведеться повертати”.
Степан Кубів серед макроекономічних причин виділив також згортання економічних реформ, невиконання зобов’язань по фондах регіонального розвитку в областях і непроведення платежів через казначейство.
Ще одна причина – проблемний бюджет. За даними Олександра Сугоняко, збиток підприємств в 2013 році становив 4,3 млрд (останні дані за вересень). Тоді як в 2012 році чистий прибуток становив 35 млрд грн, а роком раніше – 65 млрд грн.
При цьому загальні доходи в бюджет становили 339 млрд грн, тоді як в 2012 р. вони сягали 346 млрд грн. “По-моєму, за всю історію країни ще не було такого, щоб дохід у поточному році був менший за попередній,” – говорить він.
Експерт зазначає, що з 339 млрд грн 28,3 млрд становили кошти Нацбанку. “Кошти НБУ надійшли до бюджету, а заберіть ці гроші і подивіться, скільки буде! А витрати ж збільшилися”, – зазначає він.
Як приклад він наводить зростання витрат на утримання правоохоронних органів. Витрати на зовнішню оборону становили 14,8 млрд і майже не зросли порівняно з 2012-м. А правоохоронні органи тепер обходяться Україні в 39 млрд грн, тоді як роком раніше ця сума дорівнювала 36,4 млрд грн.
При цьому дефіцит держбюджету в 2013 році становив 64,7 млрд грн, тобто з минулого року він збільшився більш ніж на 10 млрд грн. “Доходи до бюджету в 2014 році були плачевні, – говорить Степан Кубів. – Це був бюджет проїдання, бюджет проблем та відстрочення боргів”.
Третьою складовою він назвав низький рівень підготовки кадрів НБУ та уряду, а також недієвість ради НБУ. “Якщо взяти три роки уряду, – зазначає Кубів, – то раніше валютні резерви доходили до 40 млрд, а сьогодні – 17,8 млрд”.
Крім того, у половини членів ради НБУ скінчилися терміни повноважень – його просто немає, тому що в ньому немає кворуму, і зараз там є тільки люди, які прийшли пізніше, за квотою президента.
При цьому Нацбанк став повністю закритою структурою. “Засідання спостережної ради НБУ, проведення монетарної політики, проведення фіскальної політики з точки зору прозорості викликає багато питань”, – говорить Кубів.
Експерти відзначають, що не можна звинувачувати в поточній ситуації Майдан, оскільки той стоїть всього три місяці, а проблеми в країни почалися задовго до цього. “Всім, хто говорить, що зараз грає тільки політичний фактор, я можу сказати, що в нашій економічній політиці давно грає лиходійський фактор. І ви це бачите з держзакупівель, бюджету і коливань валютного курсу”, – заявляє Сугоняко.
Цікаво, що в інтерв’ю телеканалу “Інтер” в.о. прем’єр-міністра Сергій Арбузов заявляв, що на сьогодні немає жодних економічних причин для дестабілізації гривні, та рішенням кризи може стати якнайшвидше призначення нового уряду. За його словами, це має вселити впевненість і в громадян, і в інвесторів.
Валерія Давидова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас