Похмурі перспективи для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Похмурі перспективи для України

Казна та Політика
3396
Якби в п’ятницю не розпочалися зимові Олімпійські ігри в Сочі, український президент Янукович цілком міг би замахнутися для удару по опозиції. Але його головний союзник президент Росії Путін, можливо, ясно дав зрозуміти, що події в Києві не повинні лягти тінню на сочинські Ігри, пише Маттіас Насс у своєму коментарі для німецької газети Die Zeit.
Але навіть незважаючи на це, ситуація в Україні стає все більш критичною день у день, і особливо зрозуміло це стало на мюнхенській конференції з безпеки в минулі вихідні. “Безперечна” зірка конференції Віталій Кличко, який прилетів туди прямо з Києва, заявив, що “демократичні сили залякати не можна”. Слова колишнього чемпіона світу з боксу викликали тривалі оплески учасників конференції, серед яких були і міністри, і дипломати, і військові.
Але при цьому, підкреслює журналіст, кожен знав, що привід для страху все ж є. Так, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров загрозливим тоном запитав, що спільного між демократією і підбурюванням до безладів. Як російський, так і український уряд, продовжує Насс, “малюють спотворений образ української опозиції, вони занадто перебільшують небезпеку від “заколотників”, націоналістів і правих екстремістських угруповань”.
Так, ці сили, зрозуміло, в опозиції присутні, але вони представляють меншість серед ліберального прозахідного руху, який хоче жити в сучасній, орієнтованій на Європу Україні. Лавров же, в свою чергу, говорить про “расистські і нацистські слогани” і порівнює їх з “бандитами”, стверджуючи, що праворадикальні угруповання можуть стати причиною придушення протестів.
Як заявив колишній радник американського президента з національної безпеки Збігнєв Бжезинський, політична криза в Україні може бути вирішена тільки компромісом. Але чи є у ворогуючих сторін воля до цього компромісу? – задається питанням журналіст.
Минулої п’ятниці Міністерство оборони України, що раніше займало нейтральну позицію, повідомило, що армія стоїть за президентом. А це, впевнений Насс, ясне попередження: “Наше терпіння добігає кінця”.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас