Донецьк закладений банкам: кому за що заборгували — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Донецьк закладений банкам: кому за що заборгували

Кредит&Депозит
1474
На життя і розвиток такого мегаполісу як Донецьк, грошей традиційно не вистачає, тому міська влада не цурається брати банківські кредити, щоб розплатитися за боргами, придбати необхідну техніку, відремонтувати труби, купити бензин для автобусів або виплатити зарплату. Як довідалася «Сегодня», кредити беруться в основному під заставу комунального транспорту та будівель і справно виплачуються. Настільки гарна кредитна історія міста-позичальника дозволила шахтарській столиці безвідмовно набрати в борг майже третину мільярда гривень – 312459000 гривень.
Зараз у заставі у банків перебувають 94 об’єкти комунальної власності, при цьому ще півроку тому їх було на вісім більше. Донецьк досі виплачує кредит, взятий на Євро-2012 для купівлі автобусів і тролейбусів. За інформацією мерії, вже погашений двадцятимільйонна позика, яка пішла на закінчення будівництва зони гостинності та фан-зони Євро-2012, реконструкції площі перед облдержадміністрацією та біля пам’ятника «Твоїм визволителям, Донбас!». У заставу «Укрсоцбанку» тоді були віддані кінотеатри «Гірник», «Мир», «Донбас» та басейн «Дельфін». Проте все ще залишаються закладеними в кредит під Євро районні виконкоми – Ленінський, Пролетарський, Кіровський, Петрівський, а також, власне, сама будівля мерії Донецька. Завдяки цій позиці донеччани мають можливість їздити у відносно комфортному транспорті.
Сам перевізник – підприємство «Донелектроавтотранс» – наприкінці минулого року був змушений закласти своє майно, щоб розрахуватися за паливо та виплатити співробітникам зарплати, з якихось причин утримувані казначейством на своїх рахунках. «Сума – 10 мільйонів гривень. Це власне майно для того, щоб розрахуватися за паливо. Поки від казначейства йдуть затримки з оплатою, а ми повинні безперебійно забезпечити перевезення пасажирів», – сказав тоді мер Донецька Олександр Лук’янченко.
Одним з лідерів за кількістю закладеного банкам майна є дорожнє ремонтно-будівельне управління Донецька. Торік КП ДРСУ взяло в банку кредит в 10 мільйонів на два роки, заклавши фінустанові пасажирські автобуси, вантажівки, спецтехніку і навіть легковий автомобіль «Хюндай Соната». Загальний список заставленого майна включає 33 одиниці.
Донецьк закладений банкам: кому за що заборгували
Самі комунальники неохоче відповідали на запитання «Сегодня» з приводу кредитів своїх підприємств. Так, начальник «Донелектроавтотрансу» Володимир Захаров розповів тільки, що кредити бралися для «збільшення оборотних коштів підприємства». Більш говірким виявився директор КП «ШРБУ» Сергій Скиданов. «Ці кошти призначалися на виплату заробітної плати. Вона вже виплачена в повному обсязі ще в листопаді-грудні минулого року. Кредити будуть погашені до 2016 року», – пояснив Скиданов.
Активно кредитується і донецька тепломережа. За інформацією відомства, влітку минулого року для виплати зарплати своїм співробітникам «Донецькміськтепломережа» взяла кредит на рік в 20 мільйонів гривень під 22%. Забезпеченням стали 40 комунальних об’єктів – в основному міські котельні.
БУДІВНИЦТВО ТЕЖ МОЖЕ БУТИ ЗАСТАВОЮ
У заставі в банку зараз знаходиться і нещодавно відремонтований ДК імені Петровського. Під нього було взято кредит в 10 млн грн у UniCredit Bank, щоб завершити будівництво дитячого садка в Будьонівському районі. При цьому саме будівництво також значиться у списку об’єктів Донецької міськради, що знаходяться в банківській заставі, нарівні з реконструкцією будівлі під Центр адміністративних послуг на проспекті Ілліча, тобто ці роботи вже самі по собі є забезпеченням чергового міського кредиту.
Побували в заставі у банків і об’єкти обласної комунальної власності. Так, у 2012 році Донецька обласна рада дала згоду аеропорту Донецька на передачу в заставу свого майна – спецтехніки, обслуговуючої аеропорт, і автомобілів. Все це «потягнуло» на 18,6 млн грн кредиту від Першого Українського міжнародного банку. Через рік аеропорт розрахувався зі своїми боргами.
Ткаченко Яна, Філенко Дмитро
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас