Обмеження НБУ привели до різкого зниження обсягів торгів на міжбанку - він вже купує доллар "назад" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обмеження НБУ привели до різкого зниження обсягів торгів на міжбанку - він вже купує доллар "назад"

Валюта
6255
Обсяг торгів валютою на українському міжбанківському ринку в п’ятницю, 7 лютого, у перший день введення обмежень на купівлю валюти, впав до $0,88 млрд в доларовому еквіваленті, в тому числі безпосередньо доларом – до $0,63 млрд.
За даними на сайті Нацбанку, це приблизно втричі менше, ніж у середньому з початку поточного року.
Як повідомлялося, за постановою НБУ від 6 лютого з 7 лютого юридичні особи та фізичні особи-підприємці можуть купувати валюту на міжбанку лише на шостий операційний день після перерахування необхідних гривневих коштів. При цьому продовжує діяти правило про обов’язковий продаж 50% валютної виручки, що призвело до перекосу на ринку: пропозиція валюти переважала над попитом.
У такій ситуації Національний банк перейшов від інтервенцій на продаж валюти до зворотних інтервенцій, викупивши $84 млн за курсом 8,54 грн/$1, тоді як середньозважений курс гривні на ринку зміцнився до 8,5282 грн/$1 з 8,708 грн/$1 днем раніше.
Як повідомлялося, тенденція зростання оборотів на ринку намітилася наприкінці листопада, коли уряд оголосив про відмову від підписання Угоди про асоціацію з ЄС. У результаті загострення політичної ситуації в країні в грудні щоденні обсяги торгів становили $1,95 млрд порівняно з $1,48 млрд в листопаді і $1,26 млрд у жовтні.
Ситуацію на ринку заспокоїла заява про надання Росією $15 млрд кредиту Україні, з яких наприкінці минулого року надійшло $3 млрд.
Чергове загострення політичного конфлікту в країні після прийняття законів 16 січня, яке призвело до людських жертв, відбилося зниженням курсу гривні на міжбанку, що становив на той момент близько 8,36 грн/$1, а також черговим зростанням обсягів торгів. В останні два тижні січня середній обсяг торгів за день зріс до рекордних в історії ринку значень – відповідно до $2,36 млрд і $3,97 млрд, а Нацбанк витратив на підтримку гривні $1,7 млрд.
У перший тиждень лютого (до введення Нацбанком обмежень) обсяг торгів все ще залишався значним – $2,74 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас