Розбрід і хитання: УДАР і "Батьківщина" пропонують різні зміни до Конституції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розбрід і хитання: УДАР і "Батьківщина" пропонують різні зміни до Конституції

Казна та Політика
1174
У “Батьківщині” і “УДАРі” по-різному дивляться на розподіл важливих повноважень, і питання виникли мало не в основному: хто буде виконувати роль президента в разі його відставки. У планах “Батьківщини” щодо нового Основного закону передбачається суттєве розширення повноважень Верховної Ради. УДАР вважає, що більше “ключів” має отримати уряд.
На думку Яценюка, в Раді потрібно формувати коаліцію парламентських сил, і саме вона повинна подавати президенту пропозиції щодо формування уряду.
УДАР вважає, що президент повинен представляти Раді на узгодження кандидатуру прем’єра, але після узгодження з народними обранцями. Про коаліцію ані слова. Натомість фракція Кличка пропонує виключити з нової Конституції вимогу про обов’язкове проживання кандидата в президенти в Україні протягом останніх років. “Відданість державі не вимірюється днями проживання в країні! Нинішня норма дає привід для спекуляцій, щоб не допустити участі у виборах деяких кандидатів”, – пояснив соратник Кличка Павло Розенко.
Суперечності також торкнулися питання імпічменту гаранту. У “Батьківщині” пропонують починати цю процедуру з голосування 150 нардепів. УДАР переконаний у необхідності більшості – 226 голосів.
Також розійшлися в поглядах щодо виконавця функцій “вигнаного президента”. У “Батьківщині” пропонують покласти обов’язки глави держави на голову Верховної Ради. В УДАРі наполягають на збереженні чинної системи – коли обов’язки президента виконує прем’єр-міністр.
“Функції президента зараз – це класична виконавча влада, наступний за ним по рангу – це прем’єр, а спікер – це народний депутат, який веде засідання”, – вважають в УДАРі .
Але в “Батьківщині” апелюють до народної легітимності виконуючого обов’язки президента. “Народ обирає парламент на прямих виборах, а уряд формується коаліцією – сама концепція змін Конституції полягає в посиленні функцій Верховної Ради”, – вважає народний депутат Володимир Бондаренко. Незважаючи на видимі неозброєним оком розбіжності двох варіантів можливої ​​Конституції, в “Батьківщині” кажуть, що вони незначні.
“Це все питання не сьогоднішнього і не завтрашнього дня. Зараз усі розуміють, що Раді слід прийняти акт про повернення Конституції 2004 року і жити за недосконалим, але компромісним документом”, – пояснив Бондаренко. А УДАР уже готується до “дуелі”, у разі тиску на них з їх пропозиціями. “Якщо це відбудеться, ми будемо відстоювати наші пропозиції самостійно”, – вважають у фракції Кличка.
Як повідомляли Ukranews, президент Віктор Янукович виступив за створення спеціальної комісії Верховної Ради для проведення конституційної реформи. Він також закликав міжнародні організації приєднатися до проведення конституційної реформи.
Фракції Верховної Ради домовилися, що внесуть свої пропозиції змін до Конституції до 9 лютого.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас