Київська прокуратура взялася за нелегальні паркування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київська прокуратура взялася за нелегальні паркування

Казна та Політика
747
Столична прокуратура почала активно перевіряти земельні ділянки, на яких знаходяться нелегальні платні паркування: за її даними, тільки в Дарницькому, Деснянському та Святошинському районах під паркування незаконно захопили майже по 2 гектари землі. А зовсім недавно кримінальне провадження відкрили проти громадської організації автомобілістів Святошинського району: її звинувачують в «самовільному захопленні земділянки і самовільному будівництві». Як заявили в прокуратурі, товариство вже не перший рік експлуатує близько 1,8 гектарів землі (вартість 30 млн. грн) на Борщагівці в якості платного паркування, але прав на це у товариства немає. «Організатори паркування завдали шкоди місту на мільйон гривень», – повідомили нам у прокуратурі району.
Незважаючи на відкрите кримінальне провадження, автостоянка продовжує працювати в штатному режимі. Вартість паркування на добу – 10 грн, якщо стати членом організації автомобілістів – 200 грн на місяць, розповіли нам організатори. Дії прокуратури вони вважають неправомірними, а відкриття справи називають черговим переділом ринку. «Це паркування пережило вже кілька спроб зміни «керівництва» і силового захоплення стоянки. Будемо її відстоювати», – говорить Андрій Анатолійович, член організації.
Якщо прокуратура доведе факт незаконної діяльності, організаторам паркувань загрожує 3400-5100 грн. штрафу, або шість місяців арешту. Також у прокуратурі мають намір відсудити земділянку на користь міста і змусити виплатити 1 млн грн завданих збитків: адже, за найскромнішими підрахунками обвинувачів, паркування щомісяця отримувало прибуток близько 200 тис. грн: щодня тут, за їхніми даними, паркується до 1 тисячі авто.
НЕЗАКОННО – НЕ ПЛАТІТЬ. Щоб упевнитися, що паркування законне, потрібно попросити власників показати дозвільні документи, кажуть в міському МВС. І нагадують: якщо поряд з вашим будинком хтось облаштував автостоянку і почав вимагати гроші за паркування на її території, але показувати вам дозвільні документи власники відмовляються – сміливо викликайте міліцію. Наряд зафіксує заяву і перевірить, наскільки законна така платна стоянка. До тих же пір ніхто не має права вимагати з вас гроші за паркування на цьому місці. Правоохоронці зізнаються, що проблема дійсно серйозна: тільки за минулий рік до госпсуду було направлено 52 позови з вимогою розірвати договори оренди з такими «паркувальниками», і відшкодувати збиток бюджету столиці на понад 4 млн грн. «Нам поки що вдалося виграти 10 позовів. А інші знаходяться на стадії розгляду», – кажуть у прокуратурі.
ТИСЯЧІ НА СПРАВУ. Відкрити власну автостоянку – завдання не з легких. Найважче – отримати право на оренду землі: «для цього необхідне рішення міськради», – кажуть у Департаменті транспортної інфраструктури КМДА. Крім того, потрібно скласти проект будівництва стоянки і погодити його з владою. Наступним кроком буде укладення договору юридичної особи, від імені якого ви і будете вести госпдіяльність, з КП «Київтранспарксервіс» – єдиним оператором паркування в столиці. Потім потрібно буде обгородити територію парканом, поставити шлагбаум і спорудити приміщення для охорони. Але так просто це виглядає тільки «на папері». Самі паркувальники зізнаються: щоб отримати всі документи, потрібно платити чималі хабарі, і рахунок йде на десятки тисяч доларів. Втім, юристи стверджують, що «паркувальники» часто діють під формою громадських організацій – щоб уникнути податків. «Громадські організації не можуть вести господарську діяльність, межі якої визначає податковий кодекс, постанови КМУ або місцевих органів влади», – говорить юрист Владислав Самонь.
КМДА: «Мета – повернути місту всі ділянки»
«Ми працюємо спільно з прокуратурою за всіма фактами порушень використання земельних ділянок під паркування. Проводяться перевірки, адже наша мета – повернути місту всі незаконно зайняті землі», – розповів «Сегодня» Директор департаменту транспортної інфраструктури КМДА Євген Водовозов. За його словами, відрізнити легальні паркування міста не проблема: всі вони зобов’язані мати договори з єдиним оператором паркування в столиці – КП «Київтранспарксервіс».
Євген Чепелянський
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас