Який курс гривні потрібний українській економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Який курс гривні потрібний українській економіці

Валюта
2654
У неділю ввечері в.о. прем’єр-міністра Сергій Арбузов в ефірі телеканалу “Інтер” заспокоював населення: “Причин для глибокої девальвації гривні немає”. Фінансисти прем’єрові не повірили – за наступні два дні гривня знецінилася на 25 копійок, сягнувши 4 лютого на міжбанку позначки в 8,89 гривень за долар (тут і далі – ціна продажу на міжбанку). За перші дві години торгів у середу гривня впала ще на 10 копійок. Всього ж з початку року українська валюта подешевшала майже на 70 копійок або на 8,4%. Швидше в 2014 році падає тільки аргентинський песо.
У бюджеті на цей рік уряд Азарова заклав середній обмінний курс 8,5 гривень за долар. Ринок за місяць з лишком перевиконав плани чиновників і не збирається зупинятися на досягнутому. Зараз важко знайти економіста, який погодився б з тезою в.о. прем’єра, що причин для девальвації немає.
“Слабка економіка, величезний дефіцит платіжного балансу і бюджету, політична криза, кредит Росії, що завис, швидке знецінення валют більшості країн через політику ФРС США”, – перераховує спектр причин девальвації економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Як глибоко може впасти гривня? У короткостроковій перспективі це залежить в першу чергу від готовності керівництва Нацбанку витрачати золотовалютні резерви на підтримку курсу і від бажання президента Росії Володимира Путіна відновити викуп українського держборгу. І з першим, і з другим все не дуже добре.
“За минулий тиждень Нацбанк чотири рази виходив на ринок з інтервенціями по 8,40. У понеділок і вівторок задовольнив половину заявок, у середу – 2%, в ​​четвер – 18%, – розповідає скарбник невеликого банку. – Але навіть щоб частково задовольнити попит, у нього пішов мільярд доларів”. За оцінками керівника аналітичного департаменту групи компаній ICU Олександра Вальчишена, цього року резерви Нацбанку вже знизилися більш ніж на 10% і на початок лютого становили $18 млрд.
“Поки що рано говорити про паніку серед населення, основний попит на валюту формують банки, великий бізнес і дуже забезпечені люди, – вважає виконавчий директор CASE-Україна Дмитро Боярчук. – Але якщо резерви проб’ють позначку в $15 млрд, це може прозвучати для вкладників банків як дуже тривожний дзвінок”.
Що стосується російських грошей, то офіційно кредитна лінія припинена до формування нового Кабміну і знайомства керівництва російської Федерації з тим, “яких правил він (новий уряд, – LB.ua) буде дотримуватися”. Коли опозиція, “регіонали” і президент домовляться про склад уряду і чи погодиться новий прем’єр грати за російськими правилами – питання, на яке навряд чи хтось зараз може відповісти.
Якщо новий Кабмін погодиться почати непопулярні реформи і відновить співпрацю з МВФ, то грошей доведеться чекати не менше місяця, поки буде готуватися і підписуватися нова програма. Враховуючи, що з початку лютого гривня знецінюється на 10 копійок на день, місяць – це дуже довго. Звичайно, у Нацбанку ще є арсенал адміністративних заходів, щоб збити попит на долари. Наприклад, НБУ може ввести податок на купівлю валюти або примусово конвертувати в гривню всі доларові депозити.
Але чи потрібно Нацбанку тримати зубами курс, наприклад, на позначці 8,7 або для економіки переважнішою є більш глибока девальвація до 9,5-10 гривень за долар?
Однозначний висновок зробити не так-то просто. Більшість потенційних плюсів від знецінення гривні стануть наявні не раніше, ніж через 7-9 місяців, у той час як мінуси проявляться набагато швидше.
Погані новини
Девальвація гривні автоматично збільшує витрати на обслуговування весняного боргу. “Якщо курс буде близько 10 гривень, то відношення держборгу до ВВП одразу зросте з 40% до 45%, – підрахував Олександр Жолудь. – Збільшаться витрати бюджету на обслуговування боргу, що може призвести до зростання і без того великого дефіциту”.
Девальвація призводить до зниження імпорту, що позначається на доходах бюджету. Також дохідна частина бюджету скорочується через падіння імпорту, спровокованого девальвацією.
ПДВ, акцизи, мита з імпортованих товарів складають вагому статтю доходів бюджету”, – говорить голова аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій.
Дешева гривня призведе до короткострокового зниження темпів зростання ВВП. Останні три роки основним драйвером економіки було зростаюче споживання населення. На думку економістів, здешевлення гривні на 15-20% охолодить споживчий запал українців.
“Швидка девальвація більше ніж на 10% – це вже шокова історія. Наше населення і бізнес, навчені не одною кризою, в таких випадках скорочують споживання і збільшують заощадження на “чорний день”, – пояснює радник президента Київської школи економіки і колишній Виконавчий директор з економічних питань Нацбанк Ігор Шумило. За оцінкою Олександра Паращія українська економіка не дорахується через девальвацію на 15% кількох десятих відсотка ВВП.
Девальвація небезпечна для стабільності банківської системи. Після валютної кризи 2008-2009 року, коли гривня знецінилася на 60%, банківська система чотири роки працювала у збиток. Банкіри ще дуже добре пам’ятають черги з охочих за будь-яку ціну забрати депозит і стрімко зростаючу частку прострочених кредитів. Противники девальвації тиражують думку, що зараз наслідки здешевлення гривні можуть бути не менш згубні для банків. Це не зовсім так. Частка валютних кредитів скоротилася майже вдвічі до 34%, і, на думку аналітиків рейтингового агентства Fitch, 10-15% девальвацію банки перенесуть безболісно.
І про хороше
Останні кілька років гривня була переоцінена, і її здешевлення підвищує конкурентоспроможність українських товарів і послуг на зовнішніх ринках. “Розраховуваний нами індекс TWI (аналог реального обмінного курсу) показує, що гривня, будучи в діапазоні 8,7-9,6 одиниць за долар, вже не буде вважатися переоціненою, – говорить Вальчишен. – Але зараз через ситуацію на фінансових ринках курс повинен бути ближчий до верхньої межі”. На його думку максимальний економічний ефект дасть курс в межах 9,6-10,5 гривень за долар.
Більше і раніше за інших від девальвації виграють експортери: собівартість їхньої продукції дешевшає. “У нас це в першу чергу металурги і аграрії, але попит на їх продукцію не дуже еластичний, тобто, знизивши ціну, вони не зможуть продати, наприклад, в два рази більше, – говорить Паращій, – Тому я б говорив про незначне, до 5%, зростання експорту і те, що бізнес компаній експортерів стане більш рентабельним”.
Вальчишен налаштований більш оптимістично. На його думку, у виграші опиняться не тільки експортери, але компанії, що працюють на внутрішньому ринку. “Дешева валюта, над якою не висять девальваційні очікування, перезапустить економіку, зробить її більш привабливою для інвесторів, і в підсумку плюси від зростання ділової активності перекриють всі короткострокові мінуси”, – упевнений Вальчишен. З тим, що зняття багаторічних девальваційних очікувань швидше за все надасть позитивний ефект, згоден і Паращій.
“Інвестори охочіше інвестують в країни з недооціненою валютою. Відсоткові ставки за гривневими кредитами можуть знизитися, оскільки банки не будуть у них закладати ризик девальвації”, – говорить експерт. Основний недолік “плюсів девальвації” в тому, що вони будуть помітні не раніше наступного року.
Девальвація допоможе вирівняти рахунок поточних операцій. За оцінкою Боярчука, при фіксованому курсі близько 8,3 і без знижки на російський газ перевищення імпорту над експортом становило б величезні 9% ВВП. Падіння гривні на 15% і здешевлення газу знижує дисбаланс майже до 6,5% ВВП. “Платіжний баланс став би вирівнюватися тільки під кінець року, оскільки перші місяці після девальвації позитивний ефект нівелюється збільшенням відтоку капіталу з країни, – говорить Жолудь. – Зовнішні кредитори і портфельні інвестори намагаються якомога швидше повернути свої гроші, коли починається девальвація”.
Девальвація майже завжди прискорює інфляцію. Україна тут не виняток. І справа не тільки в тому, що близько 40% асортименту торгових мереж – імпорт. “Наприклад, вартість закордонних паливно-мастильних матеріалів закладена майже у всіх товарах і послугах”, – говорить Паращій. За його розрахунками, 15% падіння гривні призведе до прискорення інфляції на 7-10%. Зростання цін буде розтягнуте на 6-12 місяців. “Враховуючи, що вже кілька кварталів у нас дефляція, зростання цін на 5-6% буде корисним для бізнесу та економіки”, – упевнений Вальчишен.
Але всі позитивні зміни від дешевої гривні спрацюють за однієї умови: Нацбанк повинен контролювати ситуацію на валютному ринку, девальвація повинна бути керованою. “Якщо всі учасники ринку розуміють, що в НБУ є валютна політика, що він в змозі не допустити необгрунтованого падіння курсу, наприклад, до 15-20 гривень, то вони без паніки приймають нинішню девальвацію, – говорить Ігор Шумило. – Якщо ж регулятору не вдається переконати ринок у своїй компетентності і можливості контролювати процес, то здешевлення з 9 до 10 гривень буде сприйнято як сигнал, що через тиждень долар може коштувати 12 або 15 гривень, що тільки розпалить девальваційні очікування і попит на валюту”.
Чи є у Національного банку план – скоро дізнаємося.
Борис Давиденко
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас